Jdi na obsah Jdi na menu
 

Každá živá buňka produkuje toxiny, které se vylučují prostřednictvím kůže, ledvin a plic. Podstatné je udržovat tyto orgány zdravé, neboť neplní-li své funkce, organismus se pomalu otravuje.

Existuje ale mnohem horší intoxikace a to jsou jedy, které pronikají stěnou střeva a tím znečišťují celý organismus. Je tedy jasné, že důležitá je správná výživa a čisté střevo. Každodenní vyprazdňování střev nevylučuje možnost zanášení sliznice sedimenty, které se postupn usazují a nejsou nikdy odstraněny a tak vzniká hnilobné kvašení. Trvalé dráždění střevní sliznice může být příčinou mnohých zhoubných nádorů nebo zdrojem bujení. Nejvyšším výskytem nádorů je oblast, kde ohyb tračníku způsobuje zpomalený průchod obsahu. 

Zácpa je stav, při němž tračník není dokonale čistý a zbavený všech fekálií. Někdo může chodit pravidelně každý den na stolici a přesto trpí chronickou zácpou aniž by o tom věděl.

Švýcarský lékař dr. A. Keller uvedl ve své knize "Smrt příchází ze střeva"  tabulku, která se stavem střeva souvisí:

  1. Žaludek - ztráty napětí v žaludku, snížení  žaludku, vředy, rakovina
  2. Ledviny - kameny, koliky
  3. Nervový systém - nespavost, deprese, zvýšené podráždění, hysterie
  4. Dolní končetiny - zánět sedacího nervu, venostáza vedoucí k tvorbě varixů
  5. Tračník - hemeroidy, rakoviny
  6. Játra a žlučník - jaterní městnání, žlučové kamínky, intoxikace
  7. Apendix - akutní nebo chronický zánět
  8. Krev - anémie, změny složení krve
  9. Podbřišek - městnání krve, chronická infekce pohlavních orgánů
  10. Kůže - různé vyrážky

U tohoto druhu zácpy způsobené nánosy neexistují pročišťovací orgány mezi sliznicí tračníku a krevním oběhem. Tím vniknou toxiny přímo do krve a rozšíří se do celého organismu dříve, než se dostanou .do zmíněných orgánů (ledviny, plíce, kůže).

ŠANKHAPRAKŠÁLANA - je jednoduchá, účinná, čistí tračník, odstraňuje usazeniny celého trávicího traktu od žaludku až po konečník, což nedokáže ani klystýr. Voda, kterou při této kúře pijeme, jde do žaludku, pak je vedena pomocí jednoduchých pohybů dále až nakonec prochází celým střevem až k jeho východu. Cvičení se provádí tak dlouho, dokud voda nevychází stejně čirá, jako byla na začátku. Pokud je přesně dodržována technika, nepředstavuje cvičení žádný větší problém a je prakticky doporučováno všem. 

Jak procedura probíhá?

Provádí se zásadně ráno a nalačno. Počítejte s tím, že celá očista trvá déle než hodinu, proto je k tomu nejčastěji vhodný víkendové ráno. Ten den i následující den neprovádějte žádné silové cviky. V den očisty je třeba mít klid a být celý den v teple.

Vypijeme 0,5 až 1 l studené vody a počkáme cca 0,5 až 1 hodinu, než se voda vstřebá do organizmu. Tělo je důležité dobře zavodnit, je to prevence proti pocitu žízně, kdy následkem požití slané vody se část tekutin z vašeho organismu osmózou dostane do trávicí trubice a v podstatě se organizmus při odvodu škodlivin dehydruje. To je přirozenou součástí pročišťovacího procesu. Po této proceduře je tedy normální pociťovat velkou žízeň. Před prvním jídlem navíc není možné pít žádnou tekutinu, ani čistou vodu, jinak byste sifonový efekt nepřerušili a pokračovali v chození na toaletu. Také si před pitím slané vody připravíme 1,5 l silnějšího heřmánkového čaje ze čtyř sáčků zalitých vařící vodou, který nám zatím akorát vychladne, abychom jej mohli vypít na závěr procedury. Součastně si dáme vařit bílou rýži, kterou rozvaříme na kaši a rozpustíme do ní v konečné fázi varu 4 dkg stolního másla. Pokud necháte dojít rýži pod pokličkou na teplé, ale vypnuté plotýnce, tak bude akorát správně teplá k jídlu na čas, kdy ji budete potřebovat.

Nyní můžeme přistoupit k vlastní proceduře. Je vhodné pořídit si hrnek o objemu 1,5 l , což se mi osvědčilo, ale není to nezbytně nutné. Já budu nyní uvažovat s uvedeným objemem 1,5 l, kdo použije menší upraví dávkování soli a vypije více hrnků. Natočíme si 1,5 l vlažné vody a do ní rozmícháme vrchovatější polévkovou lžíci kuchyňské soli. Vodu je vhodné vypít nejlépe na ex, její chuť totiž není příliš příjemná a špatně se po přerušení k pití člověk vrací. Většinou již rychlé vypití tak velkého množství vlažné osolené vody nahodí sifonový efekt a dojde ke spontánnímu odchodu kalů.

Pokud ihned k vyprázdnění nedojde, obsah žaludku neprochází normálně do trávicí trubice a vyvolává pocit přeplněnosti až nevolnosti, chvilku můžeme počkat, tak pět minut, než ke stolici dojde, případně uděláme několik úklonů vpravo a vlevo a párkrát stlačíme oblast břicha a žaludku, aby voda postoupila do střev. Může se stát, že u některých osob plynová bublina vzniklá kvašením zabrání průchodu vody a vytvoření sifonu nebo to, že hrdlo vrátníku se neotevírá tak, jak by mělo. Pocit vymizení nevolnosti znamená, že průchod je otevřen, sifon se vytvořil a pokračujeme v pití slané vody. Jestliže by se výjimečně nedostavil výsledek, navodíme vyprázdnění pomocí klyzmatu o obsahu 1/2 litru zavedeného obvyklými prostředky (klystýr, irigátor). Je třeba, aby se vytvořil efekt sifonu (násosky). Jakmile vyjde první stolice a sifon není přerušen, ostatní už pokračuje automaticky.V nejnepříznivějším případě, to jest, že by voda vůbec nevyšla ze žaludku jsou možná dvě řešení. Vyprázdnit žaludek tím, že podráždíme kořen jazyka třemi prsty pravé ruky a vyvoláme reflex zvracení. Neděláme nic, voda se vstřebá a později ji vymočíme. Zatím jsem se s tím, že by voda neprošla nesetkal, ale André van Lysebeth tuto možnost zmiňuje, tak ji pro úplnost uvádím.

Natočíme další hrnek, ale soli již dáme méně tak rovnou polévkovou lžíci a opět vypijeme. Většinou je již nutné pít vodu přímo na toaletě, protože voda ihned prochází. Zprvu vychází tuhé kaly, poté řidší a nakonec již jen zakalená voda. Namícháme další hrnek, dáme soli zase méně tak tři čtvrtě lžíce a vypijeme již na toaletě. Voda prochází většinou ihned po vypití a bude již téměř čirá. Poté namícháme poslední hrnek, dáme tak půl lžíce soli a opět vypijeme na toaletě. Vycházet by měla naprosto čistá voda, tak jak jste ji vypili. Na závěr zbavíme organizmus soli tím, že vypijeme předem připravený a již vychladlý heřmánkový čaj. V toaletě uvidíme barevnou změnu z vody na heřmánek, což nám garantuje odplavení zbytků soli. Po odchodu heřmánku se podíváme na hodiny a máme 30 až 45 minut času než se musíme najíst. Počítejte s dozvuky vyprazdňování a proto se nevzdalujte po dobu jedné hodiny od WC.

Upozornění

Výše uvedené dávkování soli zajistí velmi rychlý průběh očisty, což je z mého pohledu ideální. Nicméně u někoho mohou tyto vysoké dávky soli vyvolat zvraceni, bolest hlavy, celkovou slabost a další příznaky, které jsou sice nepříjemné, ale zpravidla brzy odezní. Pro první provedení očisty tedy dávkujte sůl raději opatrněji, doporučuji vyzkoušet zhruba poloviční dávky soli. Při dalších očistách již můžete postupovat dle vlastních zkušeností a možností, nebo vycházet z nápadů a postřehů členů fóra uvedených v diskuzích k této očistě.

Rada

Pokaždé, když jdete na WC a použijete toaletní papír, vymyjte si konečník vlažnou vodou, osušte ho a případně ho natřete olivovým (nebo jiným) olejem, abyste předešli podráždění způsobenému solí. U některých citlivých jedinců může toto podráždění vyvolat nepříjemné pocity, kterým však lze snadno zabránit.

První jídlo

Po šankhaprakšálaně je třeba BEZPODMÍNEČNĚ dodržovat následující pokyny.

Jíst nejdříve půl hodiny po skončení a NEJPOZDĚJI jednu hodinu po skončení. Je VÝSLOVNĚ ZAKÁZÁNO nechat trávicí trubici prázdnou déle než hodinu.

Pokud se do hodiny nenajíte, hrozí zdravotní riziko v případě, kdy střevo je již natráveno a některé jeho části jsou natolik poškozeny, že by mohlo dojít k srůstům. Mimo to se také do střeva vyplaví značné množství žlučových kyselin, které by dále zbytečně poškozovaly střevní stěnu.

První jídlo má obsahovat

BÍLOU rýži (tedy ne rýži přírodní, jejíž buničina by dráždila střevní sliznici) vařenou ve vodě až rozvařenou. Vařená rýže se má v ústech rozplývat a může se trochu osolit. Ze zkušenosti solení nedoporučuji, zvyšuje pocit žízně. Lze ji doplnit dobře uvařenou čočkou nebo karotkou. Současně s rýží musíte sníst alespoň 4 dkg másla. Můžete je bud' nechat rozpustit na rýži, anebo sníst po lžičkách. Po jídle sníme a mírně zapijeme ještě dvě kapsle Lactobacilus Acidophilus. Jedná se o bakterie mléčného kvašení, které brání přemnožení nevhodných patogenních bakterií, především kvasinek a obnovíme tak přirozenou střevní mikroflóru. Není to bezpodmínečně nutné, mikroflóra se obnoví i bez jejich aplikace, ale je to vhodnější a ulehčí to start organizmu.

Důležité

Rýže se nesmí vařit v mléce. 24 hodin po šankhprakšálaně není dovoleno pít mléko ani jíst jogurt. Kromě toho během těchto 24 hodin jsou zakázány kyselé pokrmy a nápoje (je to jeden z důvodů, proč je zakázán jogurt), ovoce a syrová zelenina. Osobně mám vyzkoušeno, že nejlepší je první den jíst pouze bílou rýži s máslem.Po 24 hodinách se můžete vrátit ke svému normálnímu stravovacímu režimu, vyvarujte se však nadměrného množství masa.

Nápoje

Následkem požití slané vody se část tekutin z vašeho organismu osmózou dostane do trávicí trubice, proto po této očistě je normální pociťovat velkou žízeň. Před prvním jídlem nepijte žádnou tekutinu, ani čistou vodu, jinak byste sifon nepřerušili a pokračovali v chození na toaletu. Naopak po prvním jídle, nejlépe tak po 30 ti minutách, můžete pít vodu nebo lehké odvary (např. kombinace lipového květu a máty), minerální vodu bez nebo jen s malým obsahem kysličníku uhličitého. Není snad třeba ani dodávat, že alkohol, který neradím ani v běžném životě, je během 24 hodin, které následují po očistě přísně zakázán.

Nikoho nepřekvapí, že se stolice objeví až po 24 nebo 36 hodinách. První stolice bude zlatožlutá a bez zápachu jako u dítěte.

Šankaprakšalána se má provádět nejméně dvakrát za rok. Průměrná frekvence bude čtyřikrát do roka při změně ročních období. Ti, kteří chtějí být důkladní, mohou očistu provádět jedenkrát za měsíc. Dhíréndra Brahmačárí radí dokonce každé dva týdny. Záleží tu na chuti a odvaze každého jednotlivce. Šankaprakšalána opravdu není nepříjemná, i když znám příjemnější formu zábavy. Nenechme se ovlivňovat popisem, nejméně příjemné je pít slanou vodu, zbytek už nic není. Lidé trpící zácpou mohou provádět šankhaprakšálanu každý týden, ale s menším množstvím slané vody. V tomto případě celý cyklus potrvá asi půl hodiny. Je to nejlepší způsob, jak regenerovat střeva, kdy se neroztahuje stěna tračníku.

Blahodárné účinky šankaprakšalány.

Prvořadý účinek se týká vylučování, kdy dojde k úplnému odstranění usazenin, které pokrývají sliznici tlustého střeva. Je ohromující, do jaké míry může být střevo zaneseno.

Lidé, kteří se domnívali, že nemají zácpu, protože téměř každý den chodí na stolici, s překvapením nalezli ve vyloučených kalech třeba pecku spolknutou před několika měsíci! Co k tomu dodat? Většinou lidé žasnou, když zjistí, čím vším mohou být střeva pokryta v průběhu měsíců, a natož pak roků. Je neuvěřitelné, že lidé mohou nosit ve svých útrobách tolik odpadů! Pro ilustraci několik zajímavých fotografií, které doporučuji prohlížet vždy před svátečním obědem nebo oslavou pro omezení žravosti.

Kontraindikací není mnoho.

Lidé, kteří mají žaludeční vřed si samozřejmě musí šankhaprakšálanu odříci a počkat na uzdravení, než se jí podrobí. Totéž platí o lidech, kteří mají akutní onemocnění trávicího traktu, jako např. úplavici, průjem, akutní zánět tlustého střeva - kolitidu (chronickou kolitidu lze naopak touto očistou, prováděnou mimo kritická období, zlepšit), akutní zánět slepého střeva, a tím spíše o lidech s vážným onemocněním, jako např. tuberkulózou střev a rakovinou.Tyto kontraindikace však nejsou absolutní. Známé jsou příklady šankhaprakšálanou radikálně vyléčené úplavice, kterou pacient předtím marně léčil několik měsíců.

Zpracováno na základě vlastních zkušeností p. Zajíčka a částečně převzato podle knihy André Van Lysebeth: Cvičíme jógu