Jdi na obsah Jdi na menu
 

 JÁTRA

Celé texty jsou opsány z knih

Nejde počítat s tím, že bylinky vyléčí, ale určitě napomohou k harmonizaci

Čaj na zánět jater - stejné díly natě pelyňku, řebříčku, řepíku, zeměžluče a semene ostropestřce. Čaj pijeme 3x denně před jídlem 1-2 týdny.

Stařecké skvrny (jaterní skvrny) - užívat koloidní minerály a selen (skvrny během 4 až 6 měsíců zmizí). Koloidní minerály vám většina lékáren do 24h objedná, selen je běžně k dostání.   

Cirhoza jater - 2 díly rozdrceného semene ostropestřce, 1 díl kořene čekanky, natě řepíku, třezalky, vlaštovičníku a listu jaterníku. 2 lžíce směsi dáme do studené vody a necháme 12 hodin. Čaj pijeme 2-3x denně.  

Jaterní čaj - smícháme stejné množství semene ostropestřce a natě máty. Čaj připravíme jako v předcházejícím receptu. Nebo - listy jaterníku, natě vlaštovičníku, řepíku, benediktu, kořene čekanky a pampelišky. Příprava stejná.

Vlaštovičních na bolesti jater - čerstvou, omytou a ještě mokrou nať odstředíme a šťávu zředíme dvojnásobným množstvím vlažné vody. Je to silně působící bylina, proto jí dávkujeme opatrně, 2x denně 1/2 lžičky s troškou vody, ne déle jak 10 až 14 dní. Zevně můžeme přikládat na oblast jater teplý obklad z přesličky

Játra - Každodenní porcí tvarohu zvyšujeme regenerační schopnost jater. Očista - Asi půl roku budeme každé ráno nalačno užívat 1,5 lžíce olivového oleje, 1 lžíci medu a 1 lžíci citrónové šťávy. Lék na choroby jater - v době od podzimu do června vykopeme kořen černého rybízu, usušíme, umeleme a užíváme ve formě odvaru. Jednu lžíci mletého kořene vaříme ve 1/4 litru vody 7 minut. Polovinu dávky užíváme před jídlem a druhou polovinu po jídle po dobu 14 dní.

Na játra černý rybíz - k léčbě i k prevenci



ŽLUČNÍK  

Zánět žlučníku - stejné díly natě máty, kořene jehlice, hořce, pampelišky a kůry krušiny. 2 lžíce směsi dáme do 1/2 l teplé vody a necháme 12 hodin. Pak krátce povaříme a necháme přikryté trochu vychladnout. Scedíme a horký čaj pijeme několikrát denně Nebo můžeme použít směs ze stejných dílů listů jitrocele, lnice a řepíku. Pijeme 1/2 hod před hlavním jídlem.   

Žlučové kameny - stejné díly natě řepíku, přesličky, řebříčku, kořene jehlice a omanu. Osladíme medem a pijeme 2-3 denně. Žlučové kameny také pomáhá vyplavovat citron, proto je dobré 2x denně konzumovat šťávu z 1/2 citronu ve vodě nebo čaji. Stejně působí i meloun vodní, proto ho v sezoně konzumujeme denně. Také - Do litrové lahve z barevného skla nastrouháme asi do 1/5 objemu čerstvý křen. Láhev dolijeme červeným vínem (nekonzervovaným). Po 3 dnech pijeme 1-3 polévkové lžíce před jídlem denně po dobu 30 dnů. Nebo - do 1/2 litru čistéh olivového oleje dáme šťávu ze 2 citronů. 2x do týdne vypijeme maximálně únosné množství.

Žlučníkové kameny bez operace - Ráno normální lehká snídaně bez masa. Po snídani přikládáme na žlučník 2 hodiny obklady z heřmánku (vyvaříme heřmánek a vzniklou kaši dáme do 2 plátěných pytliků). Obklady se musí stále vyměňovat, aby zůstaly teplé. Poledne - k obědu sníme kaši z hrubé krupice (bez tuku, soli) uvařenou ve vodě. Dvě hodiny po obědě přikládáme na játra obklady z mletého lněného semene po dobu 3 hodin. Opět obměňujeme 2 obklady, aby byly hodně teplé. Poté vypijeme 75g teplého olivového oleje - po vypití musíme sníst špetku soli, aby se nám neudělalo nevolno a zůstaneme 30 minut ležet na pravém boku. Po uplynutí této doby vypijeme dalších 75 g oleje a za dalších 30 minut další olej - celkem tedy 225 g olivového oleje. Tímto je procedura hotová. V případě, že dostaneme večer hlad, můžeme si dát bílý chléb s černou kávou. Druhý den, pokud jste dodrželi celý návod přesně, vyjdou bezbolestně žlučové kamínky ve stolici - výsledek je prý zaručený.

Ředkev černá proti žlučovým kamenům - šestitýdenní kúra na zmírnění žlučníkových potíží pitím čerstvé šťávy z černé ředkve. Začínáme 1 dl denně - 0,5 dl ráno a 0,5 dl večer. Denní dávku postupně zvyšujeme až na 3 dl denně, které pijeme v průběhu dne během 3-4 týdnů, potom denně dávky snižujeme a ukončíme 1 dl jako na začátku.

Žloutenka - stejné díly natě rozrazilu, řepíku, přesličky, pelyňku, kořene čekanky a pampelišky. 2 lžíce dáme do 1/2 l vody a necháme 12 hodin. Potom uvedeme do varu a necháme přikryté vychladnout. Horký čaj pijeme v malých dávkách během celého dne. Nebo - .2 díly natě vlaštovičníku a řepíku, 1 díl listu vachty, jablečníku a kořene čekanky. Čaj připravíme obvyklým způsobem a pijeme jako v předcházejícím receptu.

Podpora tvorby žluče - 2 díly natě třezalky a komonice, 1 díl květu heřmánku, kořene pampelišky a omanu. Čaj pijeme 2-3x denně po 1/3 množství. Nebo - smícháme stejné díly kořene pampelišky, čekanky, puškvorce, natě zeměžluče a řepíku. 2 lžíce směsi dáme do studené vody a necháme 12 hodin stát. Poté přivedeme do varu a necháme přikryté. Do hotového čaje přidáme lžičku vlaštovičníkové tinktury a pijeme 1/2 h před každým hlavním jídlem.

Tinktura proti bolestem při žlučových kamenech - čerstvou nasekanou nať vlaštovičníku a zemědýmu zalijeme silným alkoholem, aby směs byla dobře ponořená a necháme tři týdny za občasného protřepání louhovat. Scedíme a užíváme 2x denně 15-20 kapek ve sklenici šťávy z černé ředkve zředěné vodou v poměru 1:1. tinkturu můžeme používat i zevně na bradavice.

Vlaštovičníková tinktura - čerstvou nať vlaštovičníku nadrobno nařežeme, volně nasypeme do 2/3 objemu láhve a doplníme silným bílým alkoholem. Necháme 2-3 týdny na teplém místě a denně protřepeme. Používáme tuto tinkturu do čajových směsí nebo ji můžeme užívat při onemocnění žlučníku i jater 3x denně po 15-20 kapkách v trošce vody, zevně i na bradavice.

Křenové víno na zlepšení trávení a prevenci proti žlučovým kamenům - nastrouhaný křen dáme do 1/4 objemu sklenice, doplníme červeným vínem a za občasného protřepání necháme měsíc macerovat. Pijeme 1-2x denně po stopce jako aperitiv.

Pampeliškový sirup - do 1 l studené vody dáme 4 hrsti čerstvých květů pampelišky. Pomalu přivedeme k varu, odstavíme a necháme 12 hodin stát. Pak scedíme a květy vymačkáme. Přidáme 3/4 kg přírodního cukru a šťávu z 1 citronu. Ve větším kastrolu ohříváme na mírném ohni bez pokličky, nevaříme, jen necháme odpařovat dokud nezhoustne. Je-li po vychladnutí sirup ještě řídký, pokračujeme v zahušťování. Užíváme 3x denně po lžíci nebo jim oslazujeme bylinkové čaje.

Pampeliškový mix - 3 hrsti čerstvých květů pampelišky rozmixujeme se 3 šálky vody. Scedíme přes řídké plátno a vymačkáme. Přidáme poloviční množství objemu 38-40% alkoholu, zamícháme a uložíme v tmavé láhvi. Užíváme 1 lžíci 15 min před každým hlavním jídlem.  

Pampeliškový med - čerstvou pampelišku (květy, stonky,listy) odstředíme. Přidáme poloviční množství objemu medu, trochu ohřejeme a zamícháme. Užíváme 1 lžíci 15 min před každým hlavním jídlem.

CUKROVKA  

Bylinky mohou cukrářům pomáhat a všichni bychom občas měli myslet na prevenci, lékařskou péči však nenahradí

Silná chuť na sladké - nedostatek chrómu a vanadu. Trvá-li tento stav dlouho, protože máte nízký obsah cukru v krvi, může se tento stav změnit na cukrovku. Problémy s cukrem jsou vždy ve spojení s nedostatkem chrómu a vanadu - publikováno v časopise amerických vědců "Federation Proccedings". Podle nedávných výzkumů Vancouverské university v Britské Kolumbii je vanad sám o sobě schopen nahradit postupně během 4 až 6 měsíců potřebu užívání inzulínu.

Rada - když na jaře kvetou pampelišky, požvýkáme denně 10 stonků. Šťávu pomalu vycucáme a zbytek vyplivneme - snižuje to hladinu cukru a prospívá to i játrům. 

Lék při cukrovce - 1 balíček bobkového listu, 3/4 litru vody. Bobkový list přes noc namočíme do vody a druhý den povaříme. Potom slijeme do sklenice, necháme vychladnout a dáme do lednice. Užíváme 1 lžíci 2x denně asi po dobu 14 dnů. Potom vynecháme 1 týden a můžeme znova opakovat

Zelí proti cukrovce - nalačno každé ráno šálek kyselého zelí nebo čerstvé zelné šťávy. Také můžeme užívat i čerstvou šťávu z bílého zelí a to 1-2 šálky denně. Celer proti cukrovce - 1 až 2 dl denně čerstvé celerové šťávy pomáhá také snižovat cukr.

Borůvky - bylinkáři borůvkovým listům říkají rostlinný inzulín. Pitím borůvkového čaje výborně doplňujeme léčbu i prevenci cukrovky. I plody patří mezi nejzdravější produkty - po celý rok kompoty, džemy i sušené.

Šalvěj proti cukrovce - konzumujeme 3-5 listů šalvěje denně. Můžeme ji rozmixovat nebo ji mít v salátu. Nahradí ji v zimě šalvějová tinktura.

Prášek proti cukrovce - pomeleme na prášek stejné díly kořene puškvorce a natě jmelí. Jednu lžičku prášku dáme do šálku vlažné vody a necháme 24 hodin macerovat. Trochu ohřejeme, scedíme a pijeme po hltech před každým jídlem.

Březový nápoj - mladé lístečky břízy rozmixujeme s přiměřeným množstvím vody a necháme 1-2 hodiny stát. Scedíme a pijeme 1-2 šálky denně. Chceme-li větší dávku nápoje odložit, přidáme trochu lihu, vydrží v ledničce i několik dní.

Nadměrné močení při cukrovce - 1 lžíce drceného kořene zázvoru, krátce povaříme v 1/2 l vody. Přidáme 1 sáček porcovaného zeleného čaje a necháme přikryté vyluhovat. Scedíme, mírně osolíme a pijeme po částech 5x denně..