repelenty na klíšťata, komáry, vosy i a jiný hmyz
|

Jak na klíšťata, komáry, vosy a včely

Tohle je asi ten nejotravnější hmyz, který nám znepříjemňuje jinak hezké letní měsíce. Jak vyzrát na klíšťata, komáry, vosy i včely podle babských rad?

Co proti klíšťatům – osvědčený způsob

Sáček Fenyklu rozmačkáte a vložíte do punčochy. Vytvoříte balíček a vložíte do kapsy. Občas v kapse balíček promnete.

Změnou klimatu a životního prostředí se zvyšuje riziko lymské boreliózy. Pětiletá studie objevila nové druhy borelií a prokázala výskyt druhu Borrelie spielmanii, která do té doby nebyla v Česku zaznamenaná.

V Evropě jsou lidé nejčastěji infikováni druhy Borrelie burgdorferi, arinii či afzelii. Studií v Česku se také zjistil nárůst Borrelie vlaisiani.

Proto doporučuji mít přes léto neustále po ruce roztok a Spirobor.

Co na bodnutí včelou nebo vosou

Ihned použijte hlínu a do nemocnice nemusíte

Po bodnutí se nejdříve podívejte, jest-li je v kůži zabodnuté žihadlo. Pokud ano, vytáhněte ho. Ať tam žihadlo bylo nebo nebylo, co nejrychleji začněte hlínou třít ránu po bodnutí a máte jistotu, že neotečete.

Hlínu máme všude kolem nás a doma jistě máte nějakou i v květináči. Je to rada našich babiček a rada se šíří dál …

Citron a hřebíček proti komárům

Do rozpůleného citronu napícháte hřebíček a položíte ho k posteli. Prý to zabírá i když máte otevřené okno…

Past na komáry:

  • 1 šálek asi tak 3 dl vody
  • 1/4 šálku hnědého cukru
  • 1 gram droždí
  • 2 litrová PET lahev

​Rozřežeme PET lahev na dvě poloviny. Hnědý cukr rozmícháme v horké vodě a až se rozpustí, necháme ho vychladnout. Po vychladnutí ho nalijeme do spodní poloviny lahve. Pak přidáme droždí (není potřeba promíchávat). Produkuje oxid uhličitý, který přitahuje komáry. Nyní vložíme horní polovinu lahve opačně do dolní části a to hrdlem dolů. Slepíme je k sobě lepicí nebo izolační páskou. Nakonec omotáme spodní část tmavým, nejlépe černým materiálem, zatímco horní část necháme průhlednou. Takto připravenou lahev umístíme na místo, kde se nejvíce zdržujeme. Můžeme zavěsit na balkon, na strom nebo do keřů. Komáři milují odpočinek na tmavém místě. Takové pasti můžeme rozmístit více kolem stanu, chaty, chalupy a od hmyzu budeme mít klid. Za léto je třeba pasti 2x vyměnit.. 

Olej proti klíšťatům a dalšímu hmyzu

Celý vlaštovičník promyjeme, nastříháme do zavařovací sklenice, zalijeme jedlým olejem, uzavřeme víčko a postavíme na okno na sluníčko na 8 až 10 dní. Pak slijeme do menších lahviček. Pro tři osoby stačí 50 ml na celé léto. Před procházkou do přírody si olejem namažeme ruce, nohy pod kolena a krk. Můžeme tím také psovi potírat břicho.  Klíšťata i další hmyz se nám tak vyhnou.

Přírodní repelent:

Jak vyrobit repelent?

  1. Do lahvičky s olivovým olejem přikápneme pár kapek tea-tree, namažeme krk, předloktí a nohy..
  2. Celý den na kole – ráno přikápnout 2 čerstvé kapky čajovníku do lahvičky a u žít B-komplex. Hmyz nesnáší pach B-vitamínů, vycházející s těla potem (pozor – chcete-li hubnout, B-komplex nedoporučujeme). Ještě lépe zabírá Pangamin nebo pivovarské droždí.

​Ani jeden postup není stoprocentní, proto je lepší oba způsoby kombinovat (olej i repelent). Venku nejsme však uchráněni nikdy. Když nás už něco přeci jen štípne, ihned si ten den vezmeme roztok nejméně 3x denně a pokračujeme alespoň 3 dny a k tomu jeden vitamín I. Ideální je i postřik s roztokem, který vyrobený vydrží 3 až 5 dní a postříknete několikrát za den místo bodnutí.

Rate this post

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *