Jdi na obsah Jdi na menu
 

Je třeba si uvědomit, že to, co jedli rodiče a prarodiče, bylo zcela jiné kvality. Polotovary byly k okamžité spotřebě. A nyní? Trvanlivost dlouhodobá nebo alespoň na pár dní (Perlička - při bouřce všechna mléka zkysla i když byla v ledničce).

Narušená hormonální rovnováha a nadměrné množství difosforečnanů pomáhají nadměrnému vylučování vápníku z těla. Dáme-li k tomu konzumaci uzenin obsahující E331 (citráty sodné), které brání vstřebávání vápníku, odvápnění kostí je jasné! Odvápnění tedy není nemoc stáří, ale dlouhodobé špatné stravování s narušenou hormonální rovnováhou.

Parathormon - hormon označovaný také zkratkou PTH - zvyšuje hladinu vápníku v krvi. Tento vápník je uvolňován z kostní tkáně.

Kalcitonin - koncentraci vápníku v krvi naopak  snižuje

 

Kuřecí párky a Kostelecké uzeniny a.s.

  • kuřecí maso 35%, 
  • vepřové maso 13%
  • vepřová kůže 10%
  • hovězí maso, pitná voda, pšeničná mouka, jedlá sůl, bramborový škrob, sojová bílkovina, směs koření, extrakty koření, E250 (dusitan sodný), E451 (trifosforečnany - sodný a draselný), lecitin, zahušťovadlo E412 (guma guar), antioxidant E301 (askorban sodný), barvivo E120 (kyselina karmínová)

Kuřecí šunka (velmi jemně plátkovaná) Le & Co

  • kuřecí prsa 65 %
  • voda 26 %
  • vepřové maso 2 % jedlá sůl
  • stabilizátor E450 (difosforečnany - sodné, draselné a vápenaté)želírující látka E407a (guma euchema), antioxidant E301 (askorban sodný), konzervant E250 (dusitan sodný), zahušťovadlo E415 (xanthan)

Drůbeží mortadella H. Kemper GmbH & Co.

  • krůtí maso 45 %
  • vepřové maso 30 %
  • špek, pitná voda, jedlá sůl, pistácie, slabilizátory: E331 citrát sodný, E450 difosforečnany; koření, dextróza, maltodextrin, kořenicí přípravek, aroma, kyselina askorbová, konzervant (dusitan sodný)

Kuřecí párky pochoutkové, Vodňanská drůbež

  • kuřecí strojově oddělené maso 54 %, kuřecí kůže
  • vepřové sádlo
  • bramborový škrob, sůl, koření, kořenicí extrakty, sojová bílkovina 1,8 %, stabilizátory: E450 (difosforečnany - sodné, draselné a vápenaté), E451 (trifosforečnany - sodný a draselný), E452 (polyfosforečnany - sodný, draselný a vápenatý), zvýrazňovač chuti E621 (L-glutaman sodný), antioxidant E315 (kyselina erythorbová), barvivo E120 (kyselina karmínová), konzervant E250 (dusitan sodný), aroma

CO SE PŘIDÁVÁ DO DRŮBEŽÍHO MASA A UZENIN

E 249 - E 252 dusitany nebo dusičnany

Stabilizují přirozený hemoglobin v mase a tím mu dávají růžové zbarvení. Dusitan sodný NaNO2 je sodnou solí kyseliny dusité. Je to světle nažloutlá krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě. Používá se ke konzervaci masa (E 250), ale protože způsobuje rakovinu, používá se pouze v omezeném množství.

E 120 kyselina karmínová čili košenila 

Extrakt ze samičích tělíček barvící maso do červeného odstínu. Karmín (též karmazín nebo košenila) je přírodní červené barvivo. Původem pochází z amerického kontinentu, odkud pochází rostliny druhu opuncie,  na kterých žijí brouci rodu Dactilopius, jejichž samička obsahuje toto barvivo. Po usušení se brouci uvaří a barvivo se vysráží síranem hlinito-amonným! Co v našem těle způsobuje hliník, již všichni víme.

Přehled potravinářských aditiv s obsahem hliníku

  • E173 - hliník, barvivo
  • E520 - síran hlinitý, plnidlo
  • E521 - síran sodno-hlinitý, plnidlo
  • E522 - síran draselno-hlinitý, regulátor kyselosti, stabilizátor
  • E523 - síran amono-hlinitý, plnidlo, stabilizátor
  • E541 - fosforečnan sodno-hlinitý, regulátor kyselosti, emulgátor
  • E554 - křemičitan sodno-hlinitý, látka protispéková
  • E555 - křemičitan draselno-hlinitý, látka protispéková
  • E556 - křemičitan vápenato-hlinitý, látka protispéková
  • E559 - kaolín, látka protispéková

Aluminiové látky

Aluminiové laky se vyrábějí absorpcí ve vodě rozpustného potravinářského barviva na hydratovaný oxid hlinitý (alumina), čímž se získá barvivo nerozpustné ve vodě. Schválená barviva ve formě laku jsou např.: 

  • E110 - žluť SY
  • E129 - Allura červeň AC 
  • E131 - Patentní modř V 

Barviva ve formě laků se používají např. při výrobě pečiva, cukrovinek, dezertů a kořenicích přípravků.

Další (dietetické) zdroje hliníku 

Některé doplňky stravy obsahující hliník. Léky obsahující hliník, např. antacidy-působí proti překyselení žaludeční šťávy, (pokud matka užívá během těhotenství antacida, vede to u jejího dítěte ke zvýšení rizika astmatu až o polovinu. Vyplývá to ze sdělení doktorky Elizabeth Yenové z bostonské nemocnice, které prezentovala ve Filadelfii na každoročním setkání Americké společnosti alergologů a imunologů).

 

E 338, 339, 340, 343 kyselina fosforečná a její soli

Maso díky nim lépe váže vodu. Způsobují poruchy zažívání. 

E 407 karagenan 

Je vyráběn z mořských řas. Díky němu maso v šunce a dalších uzenářských výrobcích lépe váže vodu. Spadá do možných alergenů.

E 407 a guma euchema 

Extrakt z červených řas. Díky němu maso v šunce lépe váže vodu.

E 415 xantan 

Polysacharid - maso lépe váže vodu.

E 450 - E 452 polyfosfáty 

Maso lépe váže vodu. Vysoké dávky mohou zapříčinit odvod vápníku z těla - v organismu reguluje hladinu vápníku. (Prvním problémem je narušená hormonální rovnováha - hormon příštítných tělísek parathormon a druhou příčinou problému je odvápnění kostí.

E 620 - E 625 glutamáty 

Dodávají masu "masitou" chuť. Je zařazen mezi neurotoxiny.

630 a E 631 inosáty 

Dodávají masu "masitou" chuť. (Podle MKN-10, E631 způsobuje Nerovnováhu složek přijímané potravy, způsobující svědění, pálení).

Maltodextrin nebo dextrodyn 

Zjemňují chuť masa

 

VÍCE INFORMACÍ NA  WWW.EFSA.EUROPA.EU

► http://www.bioara.cz/clanky/jidlo-a-napoje/lzi-o-poravinach.html

► http://www.bioara.cz/clanky/jidlo-a-napoje/dalsi-lzi-o-potravinach.html