Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Snídaně a oběd jsou nejdůležitější jídla dne

Dopoledne bychom měli konzumovat více než 60% denního příjmu potravy, protože v této době je trávení nejsilnější.

Jezte menší porce

Díky klinickým studiím již dávno víme, že snížení množství jídla blokuje enzymy, které se podílejí na zánětech a riziku vzniku rakoviny. Není nutné počítat kalorie, ale věnujte se pocitu sytosti. Snižte porce o jednu čtvrtinu. Jezte tak, abyste měli po jídle pocit uspokojení, ale ne přejedení: 1/3 žaludku má být naplněna jídlem, 1/3 tekutinami a třetina má zůstat prázdná.

Jezte středně rychle

Po snědení každého sousta během jídla odložte příbor a důkladné žvýkejte. Rychlý přísun potravy vyvolává stres a vylučování stresového hormonu.

Nejezte příliž studená či horká jídla

Studená jídla zastavují metabolismus a příliž horká jídla mohou poškodit sliznici.

Jezte jen když máte hlad

Mějte nejméně tři hodiny odstup mezi jídly. To znamená, že následující jídlo až po natrávení předchozího jídla.

Během jídla můžete po doušcích popíjet teplou vodu, rozhodně nezapíjejte jídlo větším množstvím tekutin!

Zdroj: Kniha Zánět - Skrytý zabiják, David Frej