Jdi na obsah Jdi na menu
 

24. 7. 2014

 

Praktické rady k jídelnímu stolu

Ovoce jíme samostatně, protože v kombinaci s dalším jídlem narušuje trávicí proces. Rozhodně si ho nedávejte jako posledníchod jídla, protože zůstává v žaludku a tím dochází ke kvašení.

Zelenina se vhodně kombinuje s jinými potravinami, kromě ovoce. Dělená strava je:

  • maso a zelenina
  • rýže a zelenina
  • brambor a zelenina
  • těstoviny a zelenina
  • vejce a zelenina

Mléko není vhodné v kombinaci s citrusy, mléčnými výrobky a rybami, protože zvyšují tvorbu kyseliny chlorovodíkové a mléko se tak v žaludku sráží.

Med zahřívaný nad 40°C se pomalu vstřebává, lepí se na sliznice a ucpává kanálky. Použijete-li med v teplé kuchyni, tak nad 40°C produkuje toxiny!!

TĚŽŠÍ KOMBINACE:

  • rýže s mlékem
  • syrové a vařené potraviny dohromady
  • čerstvý pokrm s ohřívanými zbytky

NEVHODNÉ KOMBINACE:

  • Med + obiloviny POZOR! Med nikdy nevařte, jinak produkuje toxiny
  • Citrony + jogurt, mléko, okurka, rajče
  • Ovoce + jakékoli jiné potraviny
  • Okurky + voda
  • Ředkvičky + mléko, banány, hrozinky
  • Kukuřice + datle, hrozinky, banány
  • Lilek, rajčata, brambory a chilli + jogurt, mléko, meloun, okurka
  • Jogurt + mléko, citrusy, melouny, horké nápoje hlavně čaj, ryby, potraviny obsahující škrob, kyselá smetana, sýr, banán, pálivá jídla
  • Mléko + olej, sůl, ocet, ředkvičky, pomeranče, banány, maso, melouny, jogurt, citrusy, kvasnicový chléb, třešně, sezam, švestky
  • Potraviny obsahující škrob + banány, vejce, mléko, datle
  • Vejce + mléko, jogurt, melouny, sýr, ovoce, brambory
  • Maso + mléčné výrobky, sezam, ocet, med
  • Pálivá jídla a nápoje + studená jídla a nápoje
  • Horké nápoje + maso, ryby, sýr, mango, škroby

Pouze občasné porušení správné kombinace potravin nezpůsobí až tak velké problémy v zažívacím traktu.