Jdi na obsah Jdi na menu
 

Čerstvé a sušené švestky

Tyto plody jsou výborným produktem na revmatismus, dnu, onemocnění ledvin, jater a krevního oběhu. Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují hladinu cholesterolu. Velmi účinné jsou při střevních problémech a zácpě.

Švestky obsahují aktivní látky ničící rakovinové buňky:

  • vlákninu - potřebná pro trávicí systém a dále švestky pomáhají vstřebávat cholesterol (ve 100 gramech sušených švestek je 10 gr. vlákniny) 
  • tuky, bílkoviny a sacharidy. 
  • draslík (srdce, vysoký krevní tlak, nervy, svaly a odvádí z organismu nadbytek soli)
  • fosfor (látková přeměna, zuby, kosti)
  • vápník (kosti, zuby, nervy)
  • hořčík (mozek, svaly, metabolismus)
  • sodík, chlór
  • železo (krvetvorba, okysličování buněk)
  • a menší množství síry, jódu a zinku
  • vitamín Ckomplex vitamínů skupiny B, vitamín A + E
  • vitamin H - biotin, který je důležitý pro látkovou přeměnu v těle a pečuje o zdraví a krásu naší pokožky, vlasů a nehtů.
  • antokyanin (chrání srdce)
  • selen, železo, měď, mangan
  • obsahují rutin, který zpevňuje vlásečnice
  • pouze sušené švestky - obsahují pektin, látku, která pomáhá tvorbě hormonů "dobré nálady" - endorfinů, a pomáhá bojovat se stresem a depresí. Dále pektin zpomaluje vstřebávání cukrů a díky tomu tělo spaluje mnohem více tuků, proto pomáhají k hubnutí 

Díky minerálům - prospívají játrům i ledvinám, ženám při menopauze či mužům po šedesátce. Dále zlepšují i stav kostí.

Jako prevence 10 sušených švestek denně, při mlsání a chuti na sladké klidně i více.

Švestky na řídnutí kostí - zabraňují kostním ztrátám ve vyšším věku a dokáží stav kostí zvrátit. Po ukončení výzkumu Dr. Bahram Arjmand řekl: "Sušené švestky jsou nejvíce přátelské ovoce pro kosti, které jsem v posledních desetiletích viděl. Jsou řešením přírody pro udržení dobrého zdraví kostí. V průběhu své kariéry jsem otestoval mnoho ovoce, včetně fíků, datlí, jahod, rozinek, ale žádné se nepřibližuje vlivu sušených švestek na hustotu kostí". Švestky jsou skvělou volbou pro ty, kteří mají více než 40, ale i pro všechny ostatní.

Švestky zlepšují :

  • anémii
  • udržují srdce zdravé
  • chrání před infarktem a mrtvicí
  • chrání před rakovinou
  • snižují cholesterol v krvi
  • zlepšují paměť
  • zlepšují svalovou kondici
  • zlepšují hojení ran
  • prevence cukrovky - upravují stav cukru v krvi
  • působí projímavě a jsou blahodárné pro střevo
  • zlepšují mužskou potenci
  • zbavují tělo toxinů i nahromaděného tuku
  • zlepšují stav pokožky, vlasů i nehtů
  • mají antibakteriální účinky
  • pomáhají při mírných depresích (uvolňují hormony dobré nálady - endorfiny)
  • blahodárně působí na látkovou výměnu

Stačí 100 gramů sušených švestek denně - 10 až 12 švestek.

A můžeme je podávat i dětem.  

Sušené ovoce obsahuje kyselinu šťavelovou, proto při konzumaci by měli být opatrní lidé trpící problémy se žlučníkem a ledvinami. Máte-li slabší žaludek či jiné problémy s trávením, dejte poloviční dávku.

Švestky byly považovány za velmi výživné již v době starého Egypta.

Našly se např. jako zásoba jídla v hrobkách starých Egypťanů, aby mrtvý netrpěl hlady. Našly se např. jako zásoba jídla v hrobkách starých Egypťanů, aby mrtvý netrpěl hlady. Sušené švestky se skladovaly jako sladká zásoba energie jak pro mrtvé, tak i pro dlouhé karavany obchodníků, putující několik týdnů vyprahlou pouští za obchodem.

10 dkg obsahuje až 85 procent vody a má jen 210 kJ.

1 sklenice švestkové šťávy probudí k činnosti naše střeva.

Při hospitalizaci v nemocnici a při zvýšeném psychickém vypětí či stresu by se švestky měly v jídelníčku objevovat pravidelně. 

Lidé, kteří se rádi opalují a zároveň jedí častěji sušené švestky, mají méně vrásek.

Švestky chutnají čerstvé, ale můžeme si vytvořit zásoby na zimu usušením, zmražením či kompotem. Pak uděláme pro své zdraví maximum.

Švestky jsou přírodním projímadlem, vhodným i pro děti. Zlepšují peristaltiku střev, které zároveň i čistí a zbavují nadměrného množství tuku. Tím dokonce pomáhají hubnutí, protože zabraňují uložení těchto tuků ve formě nežádoucích podkožních zásob. Dokonce se jim při pravidelné umírněné konzumaci připisuje preventivní účinek proti rakovině střev

► Sušené švestky prospívají tlustému střevu

Kde a jak sehnat kvalitní švestky? Pokud chcete kvalitní a chemicky neošetřené švestky, nakupujte na trzích od soukromníků. Plody by neměly být příliš tvrdé a ty měkké se hodí na zavařeniny a povidla.

I moje babička každý rok sušila švestky na zimu. Dobře věděla, proč...

Dnes můžeme švestky mrazit pro pozdější použití, stále populární jsou i kompoty.

JAK  ŠVESTKY  ZDRAVĚ  PŘIPRAVIT

Před přípravou či konzumací je pořádně omyjte, protože na povrchu bývají kvasné bakterie, které způsobují nadýmání. Plody konzumujete raději domácí či v bio kvalitě, tedy nesířené, poněvadž siřičitany jsou pro organismus velmi dráždivé. Způsobují alergické reakce, podráždění a někdy i bolesti hlavy.

Pokud nemáte sušičku ovoce, postupujte tímto způsobem: 

  • Nejdříve sušíte švestky po dobu 3,5 hod při otevřené troubě s nastaveném na úsporný režim. Tím dosáhnete teploty kolem 45 stupňů Celsia. 
  • Pak švestky do doby 3,5 hodiny necháte přirozeně vychladnout a sušíte při teplotě do 60 stupňů Celsia asi 4 hodiny. 
  • Dále je opět necháte 2–3 hodiny vychladnout a nakonec dosoušíte při teplotě 80 stupňů Celsia kolem 12 – 15 hodin. Švestky musí po usušení obsahovat vlhkost a musí být mírně šťavnaté.

Švestky pro zdraví 

Detoxikační procedura - 3 dny 

Konzumujete (kolik chcete) pouze syrové nebo sušené švestky a k tomu popíjíte 2,5 litru vlažné vody.

Na bolesti kloubů

Jezte švestky. Například při dně odbourávají a vyplavují močovinu. Pokud jsou k dispozici čerstvé švestky, doporučuje se vždy před hlavním jídlem sníst 1–2 švestky nebo vypít 2 skleničky švestkové šťávy. Jinak používejte švestky sušené, namočené přes noc ve vodě a vodu vypijete.

Pomalá střeva

Večer naložíte 10 švestek do čisté vody a ráno je nalačno sníte a zapijete vodou, v níž byly naložené. Toto účinné projímadlo můžeme podávat v menším množství i dětem.

Večer ve sklenici přelijete vlažnou vodou 4 sušené švestky a jeden usušený fík tak, aby byly plody ponořené. Necháme přes noc odstát. Ráno, na lačný žaludek, výluh vypijete a plody sníte. Obvykle za 3–4 hodiny se dostaví žádané účinky.

Večer si smícháte 2 dl šťávy ze švestek s 3 dl vlažné vody a zapijete tím 1 lžíci lněných semínek. Ráno je úspěch zaručen.

Osvěžující nápoj:

Čtvrt kila sušených švestek zalijete 2 sklenicemi studené vody a odstavíte na 2 hodiny. Potom vše přelijete do hrnce, přidáme další vodu do 2 litrů. Přidáte kousek celé skořice, několik hřebíčků a trochu spařené a umyté pomerančové i citronové kůry. Vše povaříme 25 minut a následně vychladíme. Můžete přisladit medem. 

Zahřívací polštářky

Dobře vysušené švestkové pecky vložíme do bavlněného nebo lněného povlaku a zašijeme. Když si potřebujeme prohřát některou část těla, polštářek vložte na chvilku do rozehřáté trouby a můžete použít. Tento polštářek je výborný například při břišních kolikách u miminek.

Na internetu najdete různé výživné smoothie, výživné pleťové masky a další.

100 gramů švestek obsahuje přibližně

  • 55 gramů sacharidů
  • 10 gramů vlákniny
  • 3 gramy bílkovin
  • 0,5 gramu tuku
  • 8 set miligramů draslíku
  • 70 miligramů fosforu
  • 50 miligramů
  • 7 miligranů „béček“
  • 4 miligramy sodíku
  • 3 miligramy vitamínu C
  • 3 miligramy chloru
  • 2 miligramy železa
  • 2 miligramy vitamínu E
  • 1 miligran A
  • atd.