Jdi na obsah Jdi na menu
 

16. 8. 2015

Tibi - vodní kefír

Kefírový nápoj Tibi (také japonské mořské krystaly či živá zrnka), svým kvasným procesem obsahuje velmi vzácné látky, které se v běžné potravě téměř nenachází. Bez použití mléka je domácím zdrojem kvalitních probiotik, která se starají o střevní mikroflóru a tím i o imunitu a zároveň čistí toxické látky. Na rozdíl od těch kupovaných jsou však tato domácí probiotika životaschopnější a lépe se ve střevě rozmnožují. 

Kefír má sladkou jemně perlivou chuť připomínající Vineu. Tibi krystaly můžete zakoupit přes internet od lidí, kteří je také pěstují a již se jim rozmnožily.  

Příprava kefíru

Tradiční vodní kefír je kultivovaný z průsvitných kefírových zrn, která jsou matná a s pevnou strukturou v porovnání s tradičním mléčným kefírovým zrnem z Kavkazu. V závislosti na typu a množství přidaného cukru může obsahovat po dvou dnech kvašení 2 - 3 % alkoholu.

Příprava 1,5 litru kefíru:

  • 3 až 4 pol. lžíce Tibi krystalů
  • 1/2 l vody (stačí kohoutková)
  • 1/2 – 1 pol. lžíce kokosového cukru, medu nebo sirupu z agáve (někdo běžný cukr)
  • 3 rozinky nebo 1 fík, datle, kousek sušeného manga, ananasu apod.

Tibi krystaly propláchnete v sítku studenou vodou. Do půllitrové sklenice si připravíte studenou vodu s rozmíchaným kokosovým cukrem, medem nebo jiným přirozeným sladidlem (Stévie nefunguje). Krystaly vysypeme do vody a přidáme pár rozinek, případně jiného sušeného nesířeného ovoce. Můžete přidat ještě silnější kolečko oloupaného citrónu, není to však nutné. Sklenici zlehka uzavřete, ale uzávěr nedotahujete, aby mohl z kefíru během kvašení unikat oxid uhličitý, který krystaly produkují. Pokud potřebujete kefír převážet, naplňte sklenici jen do 2/3 a uzávěr pevně dotáhněte. 

Kefír necháte 1 až 2 dny kvasit v pokojové teplotě. Poté jej zcedíte přes sítko, necháte ho vychladit a již ho můžete konzumovat. Tibi krystalky opět propláchnete a celý postup můžete znovu opakovat. Při skladování hotového kefíru v lednici se jeho trvanlivost prodlužuje.

Další typ přípravy:

  • 3 litrová sklenice
  • nekovový cedník 
  • 1/2 až 1 menší hrnek krystalků vodního kefíru
  • 2 přirozeně sušené švestky, fíky nebo 2 lžíce hrozinek či jiné směsi
  • 1 citron
  • 6 - 9 lžic cukru
  • pitná voda
  • 1 lžíce jedné z následujících surovin - anýz, celý kmín, semena fenyklu nebo listy čerstvé máty. Zvolená přísada vytvoří chuť a zároveň pomáhá při zažívání.
  1. Naplňte sklenici vodou. Pokud použijete sklenici s hermetickým uzávěrem, naplňte ji jen do 2/3. Je důležité, protože plyny přirozeně produkované během procesu vytvoří v uzavřené sklenici tlak, který by mohl sklenici roztrhnout.
  2. Rozpusťte cukr a přidejte šťávu z citrónu se zbytkem citronové kůry nebo přidejte jen rozpůlený citron. Citrón předem důkladně omyjte.
  3. Přidejte sušené plody a kefírová zrna
  4. Upevněte těsné víčko na sklenici a nechte obsah kvasit 2 až 3 dny v pokojové teplotě
  5. Po této době zceďte perlivý Kefír a nechte vychladit.

Je vhodné Tibi kvasinky nechat pracovat 3 měsíce a pak je 2 až 3 týdny nechat odpočinout ve sladkém nálevu v lednici.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář