Jdi na obsah Jdi na menu
 

Syrová zelenina nemusí být vždy jen zdravá

Dánský student biomedicíny Martin Kaare Kristiansen objevil na povrchu syrové zeleniny množství organismů, živých i mrtvých, z nichž některé mohou zdraví škodit.

Student náhodně zakoupil běžnou zeleninu, jako jsou brambory, mrkev, celer a pórek a pod mikroskopem vypozoroval různé druhy organismů, včetně roztočů, háďátek, škrkavek a dalších druhů hlístic a larev. Své zkoumání zaznamenal i na videonahrávce.

Podle Kristiansena mohou např. škrkavky vyvolat bolesti žaludku, pocit nevolnosti nebo průjem. Není to však nutný následek a ve většině případů zdraví nijak zásadně neohrožují. Na povrchu zeleniny vypozoroval také larvy komárů a blíže nespecifikovatelných druhů červů.

Podle něho, skvrny, které vypadají jako špína, často mohou být spíše plísně, v níž se skrývá mrtvý hmyz a další uhynulé organismy. To, co pod mikroskopem spatřil, popsal doslova jako „hmyzí pohřebiště", proto zdůraznil nutnost syrovou zeleninu pečlivě omývat. .