Jdi na obsah Jdi na menu
 

Zelený nápoj

dodává do těla velké množství vitamínů, antioxidantů, minerálních látek, enzymů, stopových prvků, polyfenolů a biologicky aktivních látek. Zároveň čistí, proto je velmi vhodný pro očistné kúry a posílení organismu.

Je to rozmixovaná směs čerstvých bylin ve vodě, která využívá nejenom vlastnosti a působení každé rostlinky, ale především listového zeleného barviva zvaného chlorofyl, který napomáhá krvetvorbě. Rostliny díky chlorofylu žijí a my dýcháme. Chlorofyl nám zlepšuje krevní obraz, urychluje hojení ran a popálenin, předchází zánětům a infekcím, má desinfekční účinky a zlepšuje přenos kyslíku. Vedle chlorofylu obsahuje ještě tryptofan, ze kterého se tvoří serotonin (hormon štěstí a radosti). Při jeho nedostatku ztrácíme pohodu, vyrovnanost, pocit štěstí a dostavuje se únava, citové vyhoření až deprese. 

Příprava

Hlavní podíl vždy jetel nebo vojtěška.

Listy sbíráme bez řapíku. Můžete použít jakoukoliv omytou nať z čistého prostředí. Oplachujeme pod tekoucí vodou. Ideální je jetel luční nebo pak můžete použít i kopřivu dvoudomou nebo vojtěšku. Dále můžete přidat podle chuti např. listy řebříčku, smetanky lékařské, atd. 

Příklad

  • 3 hrsti jetele nebo vojtěšky (lze i napolovic)
  • 3 hrsti vršků mladých kopřiv
  • 1 hrst řebříčku
  • 1 hrst listů smetánky lékařské
  • Můžete doplnit šťovíkem, konopím, lopuchem, jitrocelem, jahodníkem, kostivalem, hluchavkou, kontryhelem atd.

Nebo

  • 3 díly nati kopřivy dvoudomé
  • 1 díl nati vojtěšky seté nebo jetele lučního
  • 3 díly listů pampelišky
  • 1 díl mladých listů řebříčku obecného 

Byliny propláchneme pod tekoucí vodou. Do mixéru nalijeme 0,5 litru vody a postupně přidáváme byliny. Mixujeme 5 minut a nalijeme do PET láhve, kterou uzavřeme a necháme před užitím hodinu louhovat v ledničce. Průběžně však několikrát lahví protřepeme. Poté scedíme, nejlépe přes pláténko, a můžeme po malých doušcích pít. Každý lok před polknutím chvíli poválíme v ústech. Nápoj nedoporučujeme pít jako vodu. Pokud nápoj nezvládneme popíjet hned, lze jej uložit na pár hodin v ledničce, nejdéle však do druhého dne. Musí mu však zůstat jasně zelená barva. Jakmile se změní do olivové barvy, nekonzumujte.

  • Pampeliška - hořká
  • Řebříček     - hořko-kyselý
  • Šťovík         - kyselý
  • Kopřiva       - neutrální
  • Kontryhel    - neutrální
  • Kostival      - sladký
  • Jetel           - sladký

Ze začátku, než zelenému nápoji přijdete na chuť, můžete přilít čerstvě vylisovanou ananasovou nebo jablečnou šťávu ze zeleného jablka.

Komu se nechce do laciné a vlastní výroby zeleného nápoje, v prodejnách zdravé výživy koupíte mladý ječmen nebo sladkovodní řasu chlorellu. Jsou však dražší a méně účinné než čerstvě připravené zelené nápoje doma.

Zelený nápoj je blahodárný, přirozený a nejúčinnější. Zároveň i nejlevnější náhradou potravinových doplňů a syntetických vitamínů. V zeleném rostlinném barvivu je plno sluneční energie a světla, které uklidňuje i harmonizuje tělo i duši. Zelená je barvou srdeční čakry - centra naší energie.

Vše, co zde popisujeme, nenahrazuje lékařskou péči ani léky určené lékařem.

► Živá  zelená  strava