Jdi na obsah Jdi na menu
 

6. 3. 2010

I. KROK - zvětšení počtu mladých buněk

Výměna starých buněk organismu za mladé pomocí stimulace žaludečních šťáv může být snadno dosaženo použitím prostředků, jež vyvolávají tvorbu pepsinů. Jedním z nejúčinnějších způsobů je kuchyňská sůl.

1. doporučení

  • 5 až 30 minut po jídle, které se již částečně strávilo, je třeba položit na špičku jazyka mořskou sůl (minimálně 0,1 g a maximálně 1 g) nechat ji rozplynout několik minut v ústech a pak slané sliny spolknout. V průběhu dne lze proceduru opakovat max. 10x. Tato dávka je velmi prospěšná a vyvolává v žaludku větší tvorbu šťáv.

​Již staří Řekové si po jídle dávali do úst špetku soli, jen u nás se v současné době tvrdí, že sůl je bílý zabiják. Sůl vyvolává mimovolné vylučování žaludečních šťáv, jež obsahují všechny prvky potřebné pro štěpení zestárlých buněk. 

2. doporučení

Omlazování buněk lze dosáhnout i pomocí rostlin:

Netřesk, šťovík, jitrocel, kopr, fenykl, vachta, bílé zelí, kopřiva, jetel, mořské řasy, sibiřský ženšen, rozchodnice růžová, klanopraška, maralový kořen, arálie mandžuská, ženšen atd.

  • Zaplníte 3 litrovou sklenici čerstvou rostlinou, např. netřesk, přidáte 1 čajovou lžičku  kuchyňské soli a 0,5 g droždí. Po uplynutí několika dnů můžete kysanou rostlinu užívat po 1 plévkové lžíci během jídla.

3. doporučení

  1. Přisolovat a kvasit ovoce a zeleninu. Přičemž přisolovat je třeba téměř všechno: rajčata, okurky, ředkvičky, cibuli, česnek, jablka, hrušky, dokonce i melouny, dýně, máslo, tvaroh, smetanu, sýry atd. Rostlinný olej je vhodné dočasně vysadit.
  2. Po jídle je dobré sníst 1 až 2 čajové lžičky mořských řas nebo malý kousek slanečka.
  3. Polévky je vhodné připravovat z kysané zeleniny (zelí, mrkev, cibule, červená řepa atd.).

Lidem s nízkou sekrecí žaludečních šťáv velmi pomáhá roztok kyseliny solné - roztok od 0,1% do 0,3% pomáhá rychlému mizení polypů v trávicím systému, dále pomáhá v ničení hemeroidů a celkově ozdravuje trávicí ústrojí. 

4. doporučení

Pro stimulaci šťáv je také vhodné koření a hořké přísady: pepř, hořčice, křen, adžika, ředkev, koriandr, kmín, skořice, máta atd.

Při dodržování I. pravidla je třeba mít trpělivost, pečlivý přístup a důkladnost. Výsledky při dlouhodobých potíží rozhodně nebudou hned. 

II. KROK - proměna usazenin v soli

Použitelné jsou nejenom kvašené okurky, rajčata , zelí, mrkev, cibule, česnek, jablka, ale také kvašené šťávy, pivo, mnohé druhy vína (portské, cahor, cabernet, muscat), likéry, kvasnicové výrobky, zakysané mléčné produkty (tvaroh, sýr, brynza, kefír, zákys, acidofilní produkty atd.). Ovocné octy jsou také vhodné, avšak je třeba si pamatovat , že každý orgán vyžaduje svou kyselinu. Proto se pokuste co nejvíce zpestřit škálu používaných kyselin.

Ovocné octy je lepší užívat s kysaným mlékem:

1 čajová lžička octa na 1 sklenku kysaného mléka s dodáním 1 čajové lžičky medu. Tento nápoj se pije 1x denně v průběhu jednoho jídla, např. oběda. Ocet je vhodné přidávat k čaji, ke kávě, do jakéhokoliv bylinkového čaje a také do polévek.

Při používání kyselých potravin, octů, fermentů a kyseliny uhličité by se neměly užívat rostlinné oleje, které mají velké žlučopudné vlastnosti a významně zpomalují proces. Větší část jídelníčku by v tomto období mělo tvořit maso a ryby. Můžete však používat vajíčka, mléčné výrobky a houby. Přičemž hlavní jídlo je vhodné konzumovat jako první, aby neoslabilo působení žaludečních enzymů. Po dezertu je třeba položit na jazyk špetku soli do 1 g. To vyvolá větší vylučování žaludečních šťáv s kyselinou chlorovodíkovou.

SOLI, KTERÉ VZNIKAJÍ PŘI UŽÍVÁNÍ KYSELIN, SE ČÁSTEČNĚ VYLUČUJÍ S MOČÍ A POTEM, ČÁSTEČNĚ ZŮSTÁVAJÍ V TĚLE. PROTO JE POTŘEBA SE POSTARAT O TO, ABY SE ORGANISMUS ZBAVIL I NEROZPUSTNÝCH SOLÍ A TO JE V III. DOPORUČENÍ.

Při dodržování II. pravidla je nutné cvičení, vhodné jsou masáže = prokrvování těla.

III. PRAVIDLO - vyplavování solí

Koření a oplodí slunečnice - jeden až dva měsíce užívání napomáhá vylučování velkého množství soli. V této době se nesmí konzumovat slaneček, octy, ostré přísady, potraviny nakládané v soli. Strava spíše rostlinná, příjemně slaná, ale ne kyselá.

Recepty:

  • Na podzim nasbírejte kořeny slunečnice (tlustá část), očistěte je od vlásků, umyjte je a vysušte. Před použitím se drobí na kousky velikosti fazolky a vaří se podle návodu: Na 1 litr vody asi 1 sklenka kořenů. Vše nechte vařit 1 - 2 minuty. Čaj pijte po 1 sklence dva až 3 dny. Pak ve stejném množství vody povařte stejné kořeny, tentokrát však 5 minut a čaj opět popíjíte 2 až 3 dny. Nakonec se tytéž kořeny vaří ve stejném množství 10 až 15 minut. Po použití čaje z této porce kořenů, bereme novou porci kořenů atd. 

Soli se začnou vyplavovat až po 2 týdnech a budou se vyplavovat tak dlouho, doku nebude moč průhledná jako voda a bez sedlin. Během této kúry se z organismu vyplaví kolem 2 - 3 kg soli. 

  • Šťáva z černé ředkve - rozpouští minerály v žlučníku a žlučových cest, minerálni soli v cévách, ledvinové pánvičce a moč. měchýři. Omyjte 10 kg hlíz černé ředkve, otrhejte menší kořínky, slupku ponechejte. Pak z těchto plodů vylisujte šťávu, které bude kolem 3 litrů. Zbytek tvoří výlisky. Šťávu uchovejte v lednici a výlisky smíchejte s medem (případně s cukrem) v následujícám poměru: na 1 kg výlisků 300 g medu nebo 500 g cukru. Směs se uchovává v teple ve skleněných nádobách pod těžítkem, aby neplesnivěla. Šťávu užívjete po 1 lžičce hodinu po jídle. Pokud se neobjeví bolesti v játrech, můžete dávku postupně zvětšit po 1 polévkové lžíce, pak do dvou a nakonec do 100 ml.

Pamatujte, že šťáva z černé ředkve je velmi silným žlučopudným produktem. Proto pokud ve žlučových cestách je mnoho soli (minerálů), průchod žluče bude stížený a člověk může pociťovat bolest v játrech. Pokud by byla příliš silná, položte na oblast jater obhřívací láhev. Jest-li je bolest snesitelná, pokračujte v užívání šťávy až do celého využití. Obvykle se bolest vyskytuje jen na začátku kúry. Soli se vyplavují neznatelně, avšak účinek této procedury je ohromný.

V průběhu této kúry je potřeba dodržovat méně slanou dietu, vyvarovat se ostrých a kyselých produktů, ale je po dobu užívání šťávy.

Když šťávu dopijete, začněte jíst výlisky, které do té doby již zkysnou. Výlisky se užívají v průběhu jídla po 1 - 3 lžících po celou dobu až do úplného využití. To je  důležité pro posílení organismu, hlavně pro plicní tkáň a kardiovaskulární systém.

IV. PRAVIDLO - ničení bakterií a podpora imunity

  • Do třílitrové sklenice nasypeme hrách, přidáme polévkovou lžíci soli, 200 ml cukru a lžičku kysané kozí nebo (kravské smetany). Vše zalijeme vodou a necháme nejméně dva týdny kvasit. Po ukončení kvašení lze používat jak nálev, tak i kvašených hrách. Vařit jej však nelze, ale můžeme ho rozemlít a upéct z něj karbanátky a sekané řízky. Tato strava je svou výživností rovnocenná masitým pokrmům. Stravování je dietní a zároveň posiluje játra a pomáhá snižovat chloesterol v krvi. 

Stejně tak můžeme kvasit i jinou zeleninu a ovoce. Je třeba jen zvolit pro každý orgán patřičnou rostlinu. 

  1. Oves působí na krvetvorbu a slezinu
  2. Hrách, boby, sója, fazole, čočka, jetel, vlčí bob a komonice lékařská (obsahují dusík) dobře působí na játra.
  3. Rostliny, které obsahují hořké látky,  pomáhají slinivce břišní.

Pálení žáhy - na 1 sklenici vody 1 polévková lžíce 9% octa. Na jedno použití se vypije alespoň půl sklenice nebo položit na jazyk asi 1g soli. 

Jeden z největších problémů je houstnutí krve, ke kterému dochází především při nesprávném stravování. Jeden z nejlepších způsobů ředění se zakládá na okyselení krve pomocí kyselin. Nejjednodušší je podávání zakysané mléčné strany, nejlépe syrovátka či kvašené nápoje a fermenty. Dokonce obyčejný roztok kyseliny solné výborně ředí krev, ale nejsilnějším prostředkem jsou nejspíš mukopolysacharidy.

IV. pravidlo je nejdůležitější ze všech. Když člověk užívá jen rostlinnou stravu, zvyšuje se zásaditost jeho organismu. Z toho důvodu je třeba jej pravidelně přikyselovat, tedy používat kysané produkty nebo produkty vyrobené s použitím droždí. Při tom je třeba se vždy snažit o rozmanitost, včetně zkvašené zeleniny a ovoce. 

V. PRAVIDLO - regenerace

Princip neutrálnosti - Např. ledviny - díky užívání smaženého rostlinného tuku část buněk odumřela. Zbývající část ledviny nedokáže zajistit homeostázu krve, ledviny nezvládají svou práci a organismus není chráněn před produkty buněčného rozpadu. Nemocný se při tom silně potí, trpí zvýšeným krevním tlakem, bolesti hlavy a cítí nepravidelnost srdečního  rytmu. Ledvina však díky přincipu neutrálnosti neví, co má dělat, proto stále pracuje, aniž by cokoliv měnila, jelikož za jeden den se rodí tolik buněk, kolik jich odumře. Z toho plyne, že nemoc podobného druhu je nevyléčitelná, jelikož léky by dokázaly změnit množství bunek v ledvinách neexistují. Skutečně je příroda neutrální vůči tomu, zda člověk je zdravý, nemocný nebo mrtvý. Avšal není to lhostejné samotnému člověu.

Tedy nemoci, vyvolané principem neutrálnosti, musí léčit sám člověk dle vlastní vůli a přání. Jinými slovy, pokud chceš být zdravý, pracuj na svém zdraví sám.

Zdroj: Zdravý člověk v nezdravém světě - Boris Bolotov