Jdi na obsah Jdi na menu
 

STRÁNKA   SE  PŘIPRAVUJE

 „Hle, dal jsem vám na celé Zemi každou bylinu..., to budete mít za pokrm.“ - Geneze 1:29

Zelená listová zelenina splňuje všechny nutriční potřeby člověka.

Zeleň je hlavním zdrojem potravy pro mnoho zvířat. Aby došlo k uvolnění cenných živin z rostlinných buněk, buňku je nutno narušit. Narušení a rozbití tuhých buněk není jednoduché. Proto také zeleň bez patřičného rozkousání nemůže uspokojit naše vyživovací potřeby. Jednoduše řečeno, musíme zeleň rozkousat až na krémovitou konzistenci, jinak z ní nejsme schopni získat potřebnou výživu.

Aby člověk byl ale schopen strávit tyto uvolněné minerály a vitaminy, musí mít v žaludku velmi silnou kyselinu solnou, a to o pH v rozmezí 1 - 2.

Po mnoha desetiletích konzumování průmyslově zpracovaných potravin ztratila většina lidí schopnost normálně žvýkat. Vede to ke zmenšování čelistí a k celkovému oslabení čelistních svalů, což má za následek, že člověk není schopen vlákninu dobře rozžvýkat.

Zelené směsi patří k nejchutnějším jídlům, které má člověk jakékoli věkové kategorie k dispozici. V celkové chuti převažuje chuť ovoce, ale zeleň vyrovnává jeho sladkost a přidává příjemnou příchuť. Obvykle jsou lidé poměrně překvapeni, že něco tak zeleného, může tak dobře chutnat.

Zelené mixované směsi jsou bohaté na chlorofyl. Molekula chlorofylu velmi připomíná molekulu lidské krve. Podle učení dr. Ann Wigmore připomíná konzumace chlorofylu transfúzi zdravé krve. Lidé obvykle nejedí dost zeleného, a to ani ti, kteří se stravují syrovým jídlem. Vypijete-li dva nebo tři šálky zelené mixované směsi denně, stačí to plně k výživě těla. Všechny prospěšné živiny se navíc dobře vstřebají.

Pravidelná konzumace zelených mixovaných směsí přispívá k dobrému zvyku pravidelného jedení zeleniny. Po několika týdnech pití zelených směsí většina lidí začne toužit více po listové zelenině a ta jim také více chutná. 

Čerstvé je vždy nejlepší, ale zelené směsi uskladněné v ledničce vydrží až tři dny, což má své výhody pro ty, kdo chodí do práce a cestují.

MODERNÍ VĚDA ZKOUMÁ NE-VAŘENÍ 

V současné době přichází vědecký výzkum hovořící ve prospěch příznivých účinků syrové stravy ze dvou hlavních směrů. Prvním z nich je objev skupiny přínosných výživných látek, které se vyskytují pouze v čerstvém ovoci, zelenině, zelených listech, ořeších a semenech. Druhý směr vědeckého výzkumu spočívá ve studiu negativních účinků tepelně upraveného jídla. 

Několik studií, v nichž lékaři podávali pacientům s rakovinou vitamin A nebo karoten, však nevykázalo u pacientů žádné významné zlepšení. Až v roce 2003 dánští vědci izolovali falkarinol ze syrové mrkve. Zjistili, že dokonce i tak jemné zahřívání mrkve jako je blanšírování, snížilo hladinu falkarinolu U další z důležitých živin, resveratrolu, se ukazuje slibný potenciál z hlediska prodloužení života, léčby a prevence nemocí spojených se stárnutím. Resveratrol se nachází v hroznovém víně, v listech hroznového vína, v červeném víně, olivovém oleji a v některých dalších druzích zeleniny. Vědci zjistili, že molekuly resveratrolu u různých živých organismů včetně člověka aktivují skupinu enzymů ovládajících délku 

Dalším příkladem prospěšné výživné látky pro lidské zdraví jsou fytochemikálie (nebo také fytonutrienty), které povzbuzují fungování imunitního systému, působí přímo proti škodlivým bakteriím a virům, snižují zánětlivost a spojují se s léčbou a prevencí rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění a dalších chorob postihujících člověka. 

Odhaduje se, že zatím bylo objeveno alespoň pět tisíc fytochemických látek, přičemž velké procento zatím zůstává neznámé. Četné fytochemické látky způsobují u ovoce a zeleniny jasné zabarvení. Například lutein zbarvuje kukuřici do žluta. Lykopen způsobuje červenou barvu u rajčat. 

Karoten propůjčuje mrkvi oranžovou barvu. Antokyanin zbarvuje borůvky do modra atd. Existují bohaté důkazy z epidemiologických výzkumůpoukazujících na to, že fytochemické látky v čerstvém ovoci a zelenině mohou významně snížit riziko rakoviny.

Tyto nové údaje jasně svědčí o výhodách syrové vegetariánské stravy. V lékařských časopisech a na internetu jsou dnes četné vědecké články, které hovoří o nebezpečí spojeném s vařeným jídlem, zejména tam, kde se jedná o výrobky vařené při vysokých teplotách. Z různých vědeckých výzkumů prováděných na akreditovaných univerzitách jsem vybrala následující výroky (zvýraznění je do textu přidáno).

Z tohoto souhrnu vyplývá, že zvýšený příjem ovoce a zeleniny má ochranné účinky v případech prevence rakoviny žaludku, jícnu, plic, ústní dutiny a hltanu, děložní sliznice, slinivky a tlustého střeva. Nejvyšší míru ochranných vlastností nejčastěji vykazuje syrová zelenina.

VAŠE TĚLO NIKDY NECHYBUJE 

„Naše fyzické tělo v sobě má moudrost, kterou my, jeho obyvatelé, postrádáme. Dáváme mu příkazy, které nedávají smysl.“ 

POHODLÍ VERSUS ZDRAVÍ 

„Uvařil bych večeři, ale nemůžu najít otvírák na konzervy.“ - Autor neznámý

Naši předkové jedli více než tři milióny let pouze syrovou stravu. Když ovládli dávní lidé oheň a naučili se ho používat, což bylo zhruba před 790 tisíci lety, nezačali ho okamžitě využívat k vaření. Používali ho nejdříve jako zdroj tepla a světla a jako ochranu před škůdci. 

BAKTERIE – ÚŽASNÝ VYNÁLEZ PŘÍRODY 

Bakterie jsou největší recyklátoři na světě. Transformují veškerou mrtvou organickou hmotu na půdu, a tak recyklují bezcenné odpadky ve zdroj veškerých prvků. Bakterie jsou jedinečné. Jsou menší než jakákoli živá buňka a přesto v okamžiku mohou zvýšit svoji sílu tím, že se rozmnoží v „miliardy“. Každá bakterie má schopnost během dvaceti čtyř hodin vyprodukovat šestnáct milionů dalších bakterií. Bakterie se vždy pohybují v početných armádách, ať už před nimi stojí úkol rozložit deset mrtvých sloních těl, nebo jediného mrtvého mravence. Žádný proces rozkladu se nikdy neopozdí proto, že by těchto malých pracovníků byl nedostatek. Bakterie jsou skvělým vynálezem přírody a pro nás všechny darem. 

V přirozeném prostředí nezpůsobují bakterie v cyklu rozkladu nepříjemný zápach. V lese nikdo nesklízí listy ani nepochovává zvěř. Všechno je zde ponecháno, tak jak to je. Trus zvířat a ptáků najdeme tam, kam dopadl. Mohli bychom proto předpokládat, že les bude zapáchat. Všimli jste si ale v lese někdy nějakého zápachu? Přijdeme-li do lesa, naopak se zhluboka nadechneme a říkáme si: „Ach, to je krásná vůně !“ Jestliže tedy bakterie neprodukují v přirozeném lesním prostředí žádný nepříjemný zápach, proč si spojujeme rozklad se zápachem ?

Zdravá půda obsahuje velké procento „dobrých“ bakterií. Přátelské bakterie vytvářejí pro rostliny rostoucí v půdě mnohé velmi důležité výživné látky. Ty to „dobré“ či aerobní bakterie vzkvétají za přítomnosti kyslíku a pro svůj růst a existenci ho vyžadují. „Dobré“ bakterie milují půdu s vysokým obsahem organické hmoty, jako jsou části rostlin a uhynulých živočichů. Je-li v půdě nedostatek kyslíku či organické hmoty, přebírají vládu „špatné“ bakterie, které se začínají množit a způsobují pak extrémně nepříjemný zápach. Tyto patogenní bakterie jsou anaerobní a nesnášejí plynný kyslík. Zatímco patogenní bakterie vytvářejí nepříjemný zápach a mohou zapříčinit nemoci, mají i ony svůj určitý účel. Proto se v přírodě udržuje rovnováha „dobrých“ a „špatných“ bakterií, přičemž „dobré“ bakterie výrazně převládají. „Dobré“ bakterie se z nejrůznějších důvodů dají snadno zničit. K ničivým faktorům patří chemická hnojiva, pesticidy v půdě a v lidském těle antiobitika, špatná strava, přejídaní atd.

Toto je důvod proč bakterie v civilizovaném světě vytvářejí nepříjemný zápach. Bakteriím dělá potíž rozložit umělé látky, které jsme my vytvořili. 

JÍST STOPROCENTNĚ SYROVOU STRAVU ? 

„Jíst je nutnost, zatímco jíst inteligentně je umění.“ - La Rochefoucauld

Jíst stoprocentně syrovou stravu je optimální pro lidské zdraví. V konzumaci plně syrové stravy brání nejrůznější obtížné situace:

  • Člověk je závislý na druhých nebo je postižený
  • Musí připravovat vařenou stravu pro ostatní členy rodiny
  • Musí jíst pokrmy připravené jinými lidmi
  • Pracuje v restauraci nebo jiném podniku majícím spojitost 
  • Žije v podmínkách, kde je výrazně snížen výběr potravin
  • Musí jíst se spolupracovníky při podnikových konferencích
  • Cestuje se skupinou, která má předem objednané, převážně vařené jídlo
  • Pobývá v nemocnici, v pečovatelském zařízení, nachází se ve válce nebo 

Na syrové stravě mohou dlouhodobě setrvat pouze „normální jedlíci“ a že ji mohou kombinovat s malými porcemi vařeného jídla, aniž by hrozilo, že opět sklouznou na převážně vařenou stravu. Pro nutkavé jedlíky silně doporučuji stoprocentně syrovou stravu, a to z jediného prostého důvodu - že pro ně bude nesrovnatelně snazší se takto u ní udržet.

NÁVYKOVOST BĚŽNÉHO JÍDLA 

Závislost na vařeném jídle považuji za nejkrutější ze všech závislostí, protože pramení z nejžádoucnější a dokonce i nejposvátnější lidské potravy. Chléb, mléko, maso, cukr a sůl jsou pravděpodobně nejnávykovější potraviny z běžného jídla. Kdykoli člověk v průběhu historie objevil nějakou návykovou látku, už ji nikdy o své vůli neopustil; její konzumace se naopak rozšířila. Proto se také návykové látky jako tabák, konopí, čokoláda a další nakonec vždy rozšířily do celého světa, ačkoli je vynalezla jedna osoba v jedné zemi. Výsledkem je, že nejrůznější návykové látky ve svém souhrnu dnes zabíjejí tisíce lidí a představují obrovský sociální problém. Nashromáždili jsme tolik potraviny s návykovými vlastnostmi, že se naše stravovací volby více méně odvozují od toho, jakou míru požitku získáváme z jídla místo toho, abychom se řídili jeho výživnou hodnotou.

S rychlým rozvojem nových technologií vědci objevují stále rostoucí počet látek v potravinách a také rostoucí počet návykových látek v některých běžných potravinách jako je cukr. Cukr dobře chutná, protože nám navozuje příjemné pocity v těle. Výzkum ukazuje, že sladké chuťové receptory v ústech jsou spojeny s oblastmi v mozku, které vylučují endogenní opiáty - tyto přirozené látky podobné morfinu vyvolávají příjemné pocity a pohodu.

HLEDÁNÍ ÚTĚCHY VE VAŘENÉM JÍDLE 

Návykové látky ve vařeném jídle mohou spouštět fyzickou závislost. Psychologická nebo mentální závislost na vařeném jídle pramení ze skutečnosti, že máme v životě příliš stresu, a z toho, že jsme si zvykli 

Žijeme ve světě plném stresu. Stres zakoušíme všude - ve škole, v práci, doma, při dopravě a dokonce i tehdy, když slavíme. Naši rodiče a učitelé nás však naneštěstí nenaučili, jak se stresem patřičně nakládat. Naučili nás  jíst, jakmile se objeví stres.

• „Proč pláčeš, děťátko ? Tady máš lízátko.“

• „Drahoušku, nebuď smutná, pojďme si dát zmrzlinu.“

Spojitost mezi stresem a jídlem máme hluboko zakořeněnou. V emocionálně vypjatých situacích začíná náš trávicí systém automaticky vylučovat trávicí šťávy a my zakoušíme silnou potřebu něco sníst. JAK SKONCOVAT 

SE ZÁVISLOSTÍ NA VAŘENÉM JÍDLE 

Krok 1 - UVĚDOMIT SI PROBLÉM 

Prvním a pravděpodobně nejobtížnějším krokem je sám sebe pečlivě sledovat, aby člověk zjistil, zda má závislost na vařeném jídle, aby zhodnotil míru této závislosti a aby si připustil, že zde existuje nějaký problém. Žádný problém nemůžeme napravit, aniž bychom věděli, v čem spočívá. Správná diagnóza je velmi důležitá.

Krok 2 - VÝŽIVA JAKO POMOCNÍK 

„Ten, kdo bere léky a opomíjí stravu, plýtvá časem lékaře.“ - Čínské přísloví

„Spolu s přítelem jsme pozvolna začali nahrazovat vysoce zpracované potraviny jídlem, které v sobě má více života, ale nešlo to hladce. Pak jsme začali pít ty zelené mixované směsi. Postupně mi vymizely různé nezdravé chutě, zmizela mi plíseň na palcích nohou a akné už je pouze vzpomínkou... jsme teď šťastnější, klidnější a rádi si denně dáváme zelené směsi. Znamenaly pro naši rodinu dramatickou změnu. Doporučuji jejich 

„Dvacet let jsem hledala cestu k přirozenější stravě, což mi významně zlepšilo zdraví. Stále jsem ale mívala chutě na nezdravé jídlo... až do té doby, než jsem objevila zelené směsi. Nyní jsou už tyto nezdravé chutě

Krok 3 - JAK ZÍSKAT POTŘEBNÉ DOVEDNOSTI A VÝBAVU 

Měli bychom do něj vstoupit buď naplno, nebo vůbec ne.“ „Vaření je jako láska. - Harriet van Horne

Pokud se opravdu rozhodnete stravovat se především syrovou stravou, bude nesmírně důležité, abyste si osvojili dovednost přípravy syrového jídla. Nezáleží na tom, zda máte na rohu ulice restauraci se syrovou stravou, ani na tom, zda je váš manžel vynikající kuchař, jenž připravuje pochoutky ze syrových potravin. Léta zkušeností mě dovedla k závěru, že ti, kdo žijí na syrové stravě a jsou závislí na přípravě jídla druhou osobou, s větší pravděpodobností u syrové stravy nevydrží.

Krok 4 - MÁM TĚ RÁD BEZ OHLEDU NA TO, CO JÍŠ 

„Člověk může koně přivést k vodě, ale nemůže ho přinutit, aby pil.“ - John Heywood - Přísloví

„Jaké emoce se ve vás probudí, když vám někdo říká, co máte dělat ?“Většina z nás si pravděpodobně v životě vyslechla nesčetné nevyžádané rady, a to zejména v dětství. Vzpomínáte si, jak vám maminka nebo tatínek v dětství říkali: „Moc lítáš venku, je třeba, aby sis přečetl(a) nějakou knížku“ ? Zkuste si vybavit, jak jste se v podobné situaci cítili. Přitáhlo vás to okamžitě ke knize ? Řekli jste jistě: „Ó, děkuji, tatínku, hned jdu číst !“ Pravděpodobně jste spíš cítili vzdor nebo odpor, Nebo přítel řekl něco podobného jako: „Měla bys začít běhat. Tloustneš.“  nebo „Měl bys opravdu přestat kouřit. Máš děti.“ Jakou reakci to ve vás vyvolalo ? Pomohly vám tyto rady ? Pravděpodobně ne.

Podobně je tomu, když někdo z členů rodiny vyhlásí, že přechází na syrovou stravu, neboť to u ostatních členů rodiny může vyvolat obavy. Vařené jídlo je to, co většina z nás dobře zná a považuje za normální; v naší kultuře se očekává. Opravdu chceme, aby se ti, které milujeme, cítili špatně, chceme u nich vyvolat vzpouru, odpor, chceme, aby měli pocit, že je někdo ovládá, chceme, aby se uzavřeli nebo zlobili ? Je velmi pravděpodobné, že se právě tak budou cítit, řekneme-li jim jednoho dne: „Od této chvíle jím jenom syrové jídlo, takže tuhle hnusotu přede mnou už nejez ! Jenom při pohledu na to se mi 

Doporučuji vám, abyste udělali pravý opak. Rozhodnete-li se přejít na syrovou stravu, promluvte si s rodinou. Vy světlete jim situaci třeba takto: „Víš, miláčku, tebe se to netýká. Syrové jídlo je volba, kterou dělám sama pro sebe. Nechci po tobě, abys ty jedl syrové. Je úplně v pořádku, když budeš dál jíst svoje oblíbené steaky. Já tě miluji takového, jaký jsi. Já sama se zkouším změnit. Netýká se to tedy tebe. Nechci, abys mne následoval, ani od tebe nevyžaduji zájem, ani to, abys to také zkusil.“ 

Krok 5 - JAK SE VYHNOUT LÁKADLŮM 

„Nepřekonáváme hory, nýbrž sami sebe.“ - Sir Edmund Hillary

Co nás nutí, abychom úmyslně konzumovali nejrůznější nezdravá jídla ? Svody jsou pravděpodobně největší výzvou lidského života. Mnozí psychologové považují za první a nejdůležitější krok k překonání svodů u jakéhokoli snažení určení hlavního dlouhodobého cíle. Musíte proto zjistit, jaký hlavní cíl vás vede při snaze přejít na syrovou stravu. Možná, že máte cílů mnoho, jako například zhubnout, získat více energie, uzdravit se z nějaké nemoci apod. Z výzkumu ale jasně vyplývá, že když si zvolíte jeden hlavní dlouhodobý cíl a veškerou pozornost zkoncentrujete na něj, výsledkem tohoto zaměření bude, že snadněji odoláte jakýmkoli 

Doporučuji vám také, abyste důkladně zanalyzovali, jaké máte ke zdravému stravování motivy, a abyste si vyslovili na cestě k syrové stravě ten nejinspirativnější cíl, protože ten vás bude po léta motivovat a umožní vám na cestě překonat veškeré svody.

Krok 6 - JAK SI ZÍSKAT PODPORU 

Jezděte na společná setkání se syrovou stravou. Předplaťte si dva časopisy o syrové stravě. Choďte na přednášky o syrové stravě a přednášejícím nejen naslouchejte, nýbrž také komunikujte s ostatními účastníky. Abyste si kolem sebe vytvořili podpůrné prostředí, udržujte těsný fyzický kontakt s lidmi a skupinami, kteří mají něco společného s vaším hlavním cílem a kromě toho také dodržují zdravou stravu atd.

Krok 7 - VDĚK A ODPUŠTĚNÍ 

„Vděk je nejen největší ze všech dobrých vlastností, nýbrž je rodičem všech ostatních.“ 

Každý z nás má jiný pohled na život. Někdo má pocit, že je život čím dál tím víc frustrující, zejména pod vlivem všech možných přírodních katastrof a politických výzev. Jiní zase považují život za cosi naprosto krásného a radostného. Původně jsem se domnívala, že náš názor na spravedlnost v životě závisí od materiálního bohatství. 

S tím kontrastuje přístup vděku, jenž nevyhnutelně vede k uvědomění si neomezeného bohatství života, jež je dostupné každému z nás. Vděční lidé mají sklonu k větší míře štěstí, k většímu optimismu a jsou se svým životem spokojenější, než ti nevděční. Floridský profesor, Michael E. McCullough, experimentálně dokázal, že vděk vede ke zlepšení nejen psychologické, nýbrž i fyzické pohody.

Jeho výzkum dokazuje, že lidé, pro něž získání materiálního majetku a bohatství představuje prioritu před smysluplnými vztahy, zapojením do společenství a před duchovností - mají sklony stát se nešťastnými lidmi. Obecně jsou nespokojeni s životem a často zakoušejí vysoce negativní emoce. Vyskytuje se u nich vysoké riziko nejrůznějších mentálních poruch. 

Krok 8 - ZHMOTNĚNÍ SNŮ

„Mějte odvahu žít život, jaký jste si vysnili.“ - Ralph Waldo Emerson

Lidé, co jí syrovou stravu, často říkají, že syrové jídlo není pouhou stravou, nýbrž celkovým životním stylem, neboť proměňuje většinu aspektů života. Kromě zlepšení zdraví tato strava přináší zvýšení energie a více volného času 

Krok 9 - PŘIJETÍ DALŠÍCH ZDRAVÝCH ZVYKŮ

„Nemoc je pomsta přírody za porušování jejích zákonů.“ - Charles Simmons

Strava je klíčovým faktorem lidského zdraví, přesto však má optimální zdraví ještě mnohem více důležitých aspektů. Následující z nich považuji pro pocit lidské pohody za velmi důležité:

Cvičení -  Vedeme-li sedavý, neaktivní životní styl, naše tělo se oslabuje a můžeme vážně onemocnět i tehdy, když jíme zdravě. Podaří-li se vám tedy věnovat alespoň třicet minut denně nějaké formě cvičení nebo fyzicky intenzivní práci, povede to 

Sluneční svit. Lékaři i přírodní léčitelé se po staletí spoléhají na léčbu slunečním světlem (nazývanou „helioterapie“), jenž pomáhá vyléčit mnoho běžných nemocí.

Dobrý spánek.

Správné dýchání. Kyslík sehrává životně důležitou roli Při nádechu vyživuje kyslík přicházející do těla celý organismus a očišťuje ho tím, že z krve odebírá jedovaté zplodiny. Podle Michaela Whitea, zakladatele Systému rozvoje optimálního dýchání* má „dýchací systém na starosti odstraňování sedmdesáti procent našeho metabolického odpadu. Nepravidelné dýchání může způsobovat překážky tomuto očistnému procesu, v jejichž důsledku se odpadní látky udržují v krvi, a mohou tak způsobit mnoho vážných onemocnění.“: „Většina lidí má nezdravé dýchací návyk. Buď zadržuje dech, nebo dýchá pouze v horní části hrudníku, čímž je dýchání mělké a nepravidelné.

Zkontrolujte si vlastní dýchací vzorec tak, že se na chvíli posadíte na klidné místo a minutu nebo dvě se uvolníte. Položte si ruce horizontálně, zhruba jeden palec nad pupík. Zavřete si oči. Dýchejte normálně, aniž byste se pokoušeli jakkoli dýchání ovlivnit. Pozorujte, jak se vám při každém nádechu a výdechu pohybuje břicho. Dýcháte-li správně, měli byste cítit, jak se vám ruka položená na břiše s každým nádechem a výdechem 

Břišní dýchání je správný způsob dýchání. Pohybuje-li se vám při dýchání hrudník, a nemáte-li k tomu žádný vážný zdravotní důvod, znamená to, Začněte svému dýchání věnovat stálou pozornost. Kdykoli se přistihnete, že zadržujete dech, dýcháte nepravidelně nebo příliš rychle, vraťte se 

Pití čisté vody. Obsah vody v syrové stravě je relativně vysoký, a za předpokladu, že nekonzumujete příliš velké množství soli, nežijete v suchém klimatu anebo neprovádíte nějaké velmi náročné a dlouhé cvičení, nemusíte proto pít osm sklenic vody denně. Já piji většinou asi čtyři sklenice denně. Pokud jím dva nebo tři čtvrtě litru zelené mixované směsi za den, piji pak velmi 

Zvládání stresu.- Následuje několik věcí, které můžete pro snížení hladiny stresu udělat i vy:

  • Uvědomte si vlastní reakce na stres.
  • Posilujte si pozitivní myšlenky a ujišťujte se o vlastní ceně.
  • Zaměřte se na své dobré vlastnosti a na to, čeho jste dosáhli.
  • Vyhýbejte se konkurenci, která není nutná.
  • Rozpoznejte a přijměte svá omezení. Mějte na paměti, že každý člověk 
  • O svých starostech a problémech hovořte s přáteli nebo s někým, komu 
  •  Naučte se moudře využívat svého času.
  • Praktikujte relaxační technik. Kdykoli cítíte například napětí, pomůže vám k uvolnění několik minut pomalého dýchání.

Otužování těla chladnou vodou.

Krok 10 - JASNÁ MYSL 

„Jasná mysl odráží i jasnou vášeň; proto také velká a jasná mysl opravdově miluje a zřetelně vidí, co miluje.“ - Blaise Pascal

Jasná mysl  je největší dar, který máme. Je to schopnost vidět věci takové, jaké jsou, schopnost samostatně oddělit pravdu od nepravdy, schopnost vědět, co chci a co potřebuji“.

Krok 11 - HLEDÁNÍ VLASTNÍHO DUCHOVNÍHO POSLÁNÍ 

„V tomto světě existuje větší hlad po lásce a ocenění než po chlebu.“ - Matka Tereza

naplnění životního poslání je nejdůležitějším účelem života každého člověka, neboť pouze takto může jedinec co nejvíce prospět lidstvu. Lidé, kteří za sebou zanechají historickou stopu, patří k těm nejtalentovanějším vůdcům a bývají špičkou ve své profesi.

Jak zjistit, co je naším posláním ? Každý člověk bez výjimky má nějaký konkrétní talent. V novinách často čtu různé zprávy o lidech, kteří nemají rádi svou práci. Tito lidé trpí, odpočítávají si hodiny a minuty do oběda, do přestávky a do konce pracovní doby. Tráví svůj život čekáním, čekáním na konec. Proč nemůžeme dělat to, co máme rádi ? Proč nemůžeme žít radostněji ? Na tyto otázky mám dvě hlavní odpovědi

xxxxxxxxxxxxxxxx2. Lidé považují svoje životní záliby za nedůležité.

Výsledek obou předchozích důvodů je ten, že lidé často dělají něco, co je netěší, a doufají, že ke svým zálibám se dostanou v penzi. Nebo dělají to, co mají rádi, ale svůj talent utrácí na destruktivní procesy, místo aby tvořili.

Krok 12 - PODPORA OSTATNÍM 

„Neexistuje lepší způsob, jak poděkovat Bohu za svůj zrak, než podat pomocnou ruku někomu, kdo je ve tmě.“ 

Nyní máte příležitost přispět svojí podporou. Nyní je na vás, abyste měli trpělivost a soucit s ostatními lidmi.

RECEPTY SYROVÉ ZELENÉ MIXOVANÉ SMĚSI PRO CELOU RODINU 

Vaření při vysokých teplotách způsobuje zvýšení množství AGE v potravinách, které potom působí škodlivě na naše Vědci, kteří se zabývají zkoumáním AGE, došli k závěru, že vznik AGE a křížových vazeb způsobených AGE, je za normálních okolností nevratný. 

Podle mých vlastních zkušeností a pozorování jsem ale přesvědčena, že AGE i jeho křížové vazby je možno změnit - alespoň částečně - tím, že zvýšíme ve stravě příjem čerstvého ovoce a zeleniny a snížíme konzumaci tuků. Osobně jsem se setkala s lidmi, kteří mi ukázali, že se jim po několika měsících převážně syrové stravy podstatně zmenšily jaterní skvrny. Také bylo prokázáno, že zkrácení času vaření a smažení teploty při vaření znatelně snižuje hladinu látek AGE v krevním oběhu a významně zpomaluje rozvoj arteriosklerózy, cukrovky a selhání ledvin.

Jak by mohla být tak obecně přijímaná praxe jako je vaření jídla, škodlivá ? K čemu ve skutečnosti dochází v potravinách, když je vaříme, napařujeme, Důležité je pochopit, že proces přípravy jídla zahrnuje působení na jídlo, ať už se jedná o pečení jablka nebo prosté vaření vajíčka. Z chemie víme, že působení tepla na hmotu má za následek endotermické chemické reakce. Součástí veškerých chemických reakcí je formování nebo ničení vazeb mezi atomy. To znamená, že při procesu vaření molekuly jídla nabývají nebo ztrácejí atomy, a stávají se tak úplně jinými molekulami. 

Vědci po celém světě jsou posledními výzkumy ohledně vaření znepokojeni. V roce 2003 navrhl profesor Vincenzo Fogliano z Itálie, aby byl zahájen celoevropský výzkum možných důsledků vaření pro lidské zdraví. Dvacet sedm evropských států podepsalo memorandum nazvané 

„Tepelně zpracované potraviny: možné zdravotní dopady.“

Účastnické země přispěly dohromady částkou 30 miliónů eur na zahájení tohoto výzkumu, jenž nyní simultánně probíhá na četných evropských 

CO JE ŽIVOT ? 

„Tam, kde je láska, je život.“ - Mahátmá Gándhí

 12 kroků k syrové stravě - CZ

 12 kroků k syrové stravě - SK

http://eshop.lifefood.cz/index.php?main_page=index&cPath=262