sladkosti

Jak přestat jíst sladké?

Cukr – jeho chuť je pro většinu z nás neodolatelná. Bez sladké tečky si nedovedeme představit oběd a sladkostmi „vyplňujeme“ čas mezi jídly. Asi každý ale ví, že vysoký příjem sladkého rozhodně není zdravý a může s naším tělem pěkně zamávat. Není to však jen čokoláda, která cukr obsahuje. Skrývá se v mnohých průmyslově zpracovaných potravinách, do kterých byste to aji neřekli. Pojďme se podívat, proč se sladkému vyhýbat, kde všude se cukr může nacházet, a hlavně – jak přestat jíst sladké.

Proč nejíst sladkosti?

Působením cukru na lidský organismus se již zabývaly stovky, ne-li tisíce různých studií. Ty zjistily, že nadměrná konzumace sladkého úzce souvisí s následujícími problémy:

  • Nadváha či obezita
  • Akné a kožní problémy
  • Rakovina zažívacího traktu
  • Předčasné stárnutí pleti
  • Deprese
  • Cukrovka
  • Zubní kaz
  • Špatná funkce jater
  • Kardiovaskulární onemocnění

Čtěte etikety – cukr se často ukrývá

Cukry jsou ukryté snad ve všech průmyslově zpracovaných potravinách. Proto je důležité číst etikety – nestačí však jen tabulka výživových hodnot, ale také celé složení. Názvy jednotlivých složek ale mohou být pro laika nesrozumitelné. Které to tedy jsou:

  • Glukóza, glukózový sirup
  • Fruktóza, fruktózový sirup
  • Galaktóza
  • Dextróza
  • Karamel
  • Maltóza
  • Laktóza
  • Koncentrovaná ovocná šťáva
  • Jakýkoliv sirup od datlového až po čekankový

Mezi obvyklé potraviny, ve kterých se tato sladila ukrývají, patří hlavně pečivo, müsli a jiné cereálie, hotová jídla a polotovary, dochucovadla, omáčky a dresinky, sušené ovoce nebo třeba alkohol. Samozřejmostí jsou pak sladkosti, zákusky, koláče a podobně.

Mlsat se dá i zdravě

Není nutné do sebe cpát sladké tyčinky a kila cukru, když nás honí mlsná. Zvolte raději zdravější variantu ve formě čerstvého či kvalitního a nepřislazovaného ovoce. Nezatracujte ani čokoládu, vybírejte ale kvalitní hořkou, s vysokým podílem kakaa.

Vyměňte sladké snídaně za slané

Jste-li zvyklí začínat každý den sladkou snídaní, vyměňte ji raději za vejce s žitným chlebem a pořádnou porcí zeleniny. Bílkovina vás skvělé zasytí a hodnotná snídaně plná živin poskytne dostatek energie na celé dopoledne. Při dobré stravě bohaté na bílkoviny a zdravé tuky vás chuť na sladké opustí.

Nepřislazujte nápoje a pijte hlavně vodu

Slazené a sycené nápoje jsou škodlivé pro vaše zdraví. Způsobují obezitu, cukrovku i zubní kaz. Nestačí však vzdát se pouze limonád. Vyhněte se také přislazování čaje a kávy. Kávu bychom měli pít pouze čistou, černou, nejlépe i bez mléka. K doplnění pitného režimu je ideální obyčejná voda. Pokud vám však její chuť „nejde přes ústa“, stačí ji ochutit například citronem a mátou.

Více bílkovin, méně chuti na sladké

Bílkoviny jsou základní stavební jednotkou lidského organismu. Pro správné fungování jich potřebuje dostatek. V jídelníčku, kde jsou zdravá plnohodnotná jídla nahrazena sladkými pokrmy, však bílkoviny chybí. To spouští nekonečný koloběh chuti na sladké, kterou si tělo kompenzuje nedostatek energie. Zahrňte dostatečné množství bílkovin do snídaně, oběda i večeře a chuť na sladké jistě porazíte.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *