Potravinová aditiva

Éčka v potravinách a nejčastější mýty

Hlavně jíst zdravě a vyvarovat se éčkám. Tak zní úkol nejednoho člověka, který si touží zachovat štíhlou postavu nebo kdo doslova prahne po pevném zdraví. O takzvaných ,,éčkách” však koluje celá spousta mýtů a bájí. Není to však takový strašák, kterého se lidé dnes tolik bojí.

Sledování etiket jako choroba dnešní doby

Při nakupování v supermarketech narazíte na skupinu lidí, která stojí u regálu a studuje složení potravin. Není na tom nic špatného, pokud se tedy naše pozornost neupíná pouze na zmiňovaná éčka. Není totiž pravdou, že existují pouze špatné verze této složky, v mnoha potravinách se nachází i její dobrá sestra, které se nemusíte vyhýbat.

Co jsou to éčka?

Složka, která se nachází především v průmyslově zpracovaných potravinách, je označením barviv, emulgátorů, konzervantů a dalších přídatných látek. Jak ale bylo zmíněno, některá jsou zcela bezpečná, jiná přesahují stanovené normy a těm je třeba se vyhnout.

Skupina onačená písmenem E je dána platnou evropskou legislativou a specifikuje, o jakou látku vlastně jde. Seznam éček je poměrně rozsáhlý a jak už také bylo uvedeno – obklopen řadou mýtů. Pojďme se s těmi nejčastějšími seznámit.

Mýty o éčkách

Kde jsou éčka, tam jsou nekvalitní potraviny

Jinými slovy mluvíme o domněnce říkající, že éčka snižují kvalitu potraviny. Ve skutečnosti je jejich úkolem zlepšit nutriční jakost, eliminovat technologické ztráty a zvýšit technologickou jakost. Nemluvíme tedy o složce ruinující kvalitní stránku dané suroviny, spíše je to přesně naopak – zlepšuje její složení.

Éčka jsou jenom ryzí chemie

Ne, tato složka, která je nedílnou součástí mnoha potravin na trhu, není chemického složení. Její původ je v biologickém materiálu. Jindy se tvoří kvasnou cestou či jiným ryze biologickým zpracováním nějaké aktivní suroviny.

Mléčné výrobky jsou doslova nadupané éčky

Nejvíce bájí a pověstí koluje kolem mléčných výrobků. Mezi lidmi se totiž najdou ti, kteří říkají, že mléčné výrobky jsou jimi doslova nadupané. Ve skutečnosti je obsahují především tavené sýry. Minimum se nachází v jogurtech. Výrobci si však větou: ,,Potravina může obsahovat stopová množství éček,” spíše chrání záda. Mléčné výrobky jako takové jsou totiž velmi citlivé u řady spotřebitelů a dané tvrzení výrobce chrání před zlými jazyky.

Polévky z pytlíku jsou holý jed

Zatímco někdo jí polévky z pytlíku s velkým nadšením, jiný se jim vyhýbá. Důvodem jsou opět éčka, o nichž si myslí, že se nachází prakticky v každém jediném soustu. Ve skutečnosti jsou polévky z pytlíku potravinou se speciální užitnou hodnotou, jejíž etiketa uvádí celou spoustu složek. Jednou z nich jsou i éčka, konkrétně zvýrazňovače chuti.

Polévky z pytlíku jsou neprávem považovány za geneticky modifikovanou potravinu.

Rate this post

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *