snížení uhlíkové stopy
|

Jak snížit uhlíkovou stopu?

Největším tématem posledních let je jednoznačně klimatická změna způsobená lidskou činností. A přestože se tento diskurz většinou točí kolem velkých nadnárodních společností, svou troškou do mlýna v boji s globálním oteplováním a dalšími změnami klimatu můžeme přispět i my. A to například tím, že se pokusíme snížit svou uhlíkovou stopu.

Co je to ta uhlíková stopa?

Než se však dostaneme k samotným tipů, jak snížit svou uhlíkovou stopu, je třeba si ujasnit, co ten pojem vlastně znamená. Ve své podstatě je uhlíková stopa celkové množství skleníkových plynů, které vyprodukujeme svým životním stylem. A jak ho tedy snížit?

Doprava

Jedním z nejvýznamnějších producentů skleníkových plynů je doprava. Přestože hlavními znečišťovateli ovzduší jsou hlavně velké nákladní zámořské lodě, i my můžeme něco změnit. Zjevným příkladem je auto – pokud je to jen trochu možné, vyměňte jízdu autem za veřejnou dopravu či ještě lépe kolo. V případě, že je cesta autem nezbytná, myslete na spotřebu – prudkým brzděním a rozjezdy se vaše uhlíková stopa mnohonásobně zvyšuje.

Dalším hojně diskutovaným dopravním prostředkem jsou letadla. Ta využíváme na mnohem menší časové bázi než auto, avšak zase mají větší uhlíkovou stopu. Tu můžeme omezit tak, že budeme létat přímými lety a případně zaplatíme tzv. kompenzaci uhlíkové stopy. To je dobrovolná částka, kterou letecká společnosti posléze věnuje na odstraňování skleníkových plynů například sázením stromů.

Jídlo a potraviny

zero waste nulový odpad
Zdroj: Pexels.com

Další velkou kategorií, ve které můžeme udělat zásadní změny k omezení naší uhlíkové stopy, je jídlo, které konzumujeme. Jedním z největších zdrojů skleníkových plynů je živočišná výroba – nemusíte se však hned stávat vegany či vegetariány, stačí, když omezíte konzumaci masa na pár dní v týdnu

I vegetariáni by si však měli dávat pozor na to, co konzumují. Ovoce a zelenina jsou totiž často dováženy letecky z velkých dálek, čímž enormně narůstá jejich uhlíková stopa. Snažte se tedy nakupovat lokální potraviny, které jsou právě v sezóně, a především se snažte jídlem neplýtvat.

Domácnost

Možná se to na první pohled nezdá, ale i v rámci fungování domácnosti můžeme výrazně omezit svou uhlíkovou stopu. Jde především o snížení spotřeby energií, což ocení nejen příroda, ale i vaše peněženka. Snažte se tedy vypínat nepoužívané spotřebiče, pravidelně odmrazujte mrazák a lednici a nenechávejte zbytečně rozsvícená světla. Kapitola sama o sobě je produkce odpadu – nejspíš se vám nepodaří být úplně zero waste (tedy produkovat nulový odpad), ale zkuste přinejmenším třídit odpad a nekupovat potraviny v plastových obalech. Vyzkoušet můžete třeba tzv. bezobalové obchody, kterých se v posledních letech objevilo opravdu požehnaně. 

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *